FZOEU nabavlja spremnike za 385 gradova i općina

Autor: Suzana Varošanec , 16. prosinac 2020. u 22:00
Projekt je vrijedan 370 milijuna kuna, 85% osigurano je kroz bespovratna EU sredstva/GORAN STANZL/PIXSELL

Projekt je vrijedan 370 milijuna kuna, 85% osigurano je kroz bespovratna EU sredstva.

Kako bi se doprinijelo postizanju ciljeva odvojenog prikupljanja komunalnog otpada i recikliranja, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja osiguralo je EU sufinanciranje nabave spremnika te je Fond za zaštitu okoliša dobio zadatak provesti objedinjeni postupak nabave i distribuciju opreme za 407 gradova i općina.

Projekt je vrijedan 370 milijuna kuna, 85% osigurano je kroz bespovratna EU sredstva, dok preostali dio osiguravaju jedinice lokalne samouprave. Za svaku će se nabaviti odgovarajući spremnici za odvojeno prikupljanje otpadnog papira i kartona, otpadne plastike i biootpada.

U prvoj fazi, koja je dovršena u srpnju, nabavljeno je 48.000 kontejnera i zvona za 284 gradova i općina. Druga faza započela je u prosincu te će se u okviru nje isporučiti milijun i 230 tisuća komada spremnika za 385 gradova i općina.

Ovo je trenutno najveća naručena količina spremnika u Europi, a cilj projekta je omogućiti građanima odvajanje otpada na mjestu nastanka, kako bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada i smanjio udio biorazgradivog komunalnog otpada u nastalom miješanom komunalnom otpadu, a ujedno kako bi se povećale količine reciklabilnog otpada.

Očekuje se da će nabava spremnika pomoći JLS-ima da provedu svoje zakonske obveze – osiguraju provedbu ciljeva i zadaća iz usvojenih planova gospodarenja otpadom.

Komentirajte prvi

New Report

Close