92 posto biznisa koji se pokrenu uz neku franšizu preživi prvih pet godina

Autor: Marija Brnić , 09. siječanj 2024. u 14:10
Sektor nije saturiran i ima velikih mogućnosti za rast u svim smjerovima/MARKO JURINEC/PIXSELL

U RH je oko 20 tisuća zaposlenih na 4500 franšiznih lokacija.

U prvom tromjesečju Hrvatska udruga za franšizno poslovanje FIP omogućit će hrvatskim franšizama sudjelovanje i predstavljanje na tri važna svjetska sajma franšiza na dalekim i za ovaj vid poslovanja izuzetno dinamičnim tržištima Tajvana, Malezije i SAD-a.

Predsjednica FIP-a Ljiljana Kukec ističe kako je to nastavak prakse koju ova udruga razvija već 22 godine, potičući razvoj ovog oblika poslovanja, koje se sve više prepoznaje i prihvaća u Hrvatskoj.

92

posto biznisa koji se pokrenu uz neku franšizu preživi prvih pet godina

Značajne promjene
Na upit kakvi su trendovi na franšiznom tržištu s obzirom na inflaciju i gospodarsko usporavanje, Ljiljana Kukec odgovara kako svjedočimo značajnim promjenama na franšiznom tržištu, a one su posebno izražene u Europi, uključujući i Hrvatsku.

“Inflacija dovodi do povećanja troškova, kako za franšizne davatelje, tako i za primatelje franšize. Ovo uključuje sve od troškova sirovina do najamnina i radne snage. Franšize su prisiljene prilagoditi svoje cjenovne strategije kako bi zadržale profitabilnost, što ponekad može utjecati na cijene krajnjih usluga i proizvoda”, kaže predsjednica FIP-a, dodajući kako neki sektori, poput luksuznih dobara i neesencijalnih usluga, mogu doživjeti pad potražnje, ali sektori poput prehrambene industrije, osnovnih usluga i online trgovine ostaju stabilni ili čak bilježe rast.

Istoj praksi svjedočili smo i tijekom pandemije koronavirusa, kada je franšizni oblik poslovanja zbog svoje fleksibilnosti i bilježio uspon. Tomu je, kako pojašnjava Ljiljana Kukec, pridonijela činjenica da se unutar mreže vijesti jako brzo šire, tako da se članovi na drugom kraju svijeta ili zemlje stignu pripremiti za promjene koje dolaze.

Kukec

Mali i mikro poduzetnici uz mentorstvo davatelja franšize su vrlo fleksibilni i mogu odlično iskoristiti prilike čak i uz usporavanje gospodarstva.

U Hrvatskoj je u vrijeme pandemije, prema informacijama FIP-a, doživljen pravi boom domaćih franšiza, a u zadnje tri i pol godine rast se procjenjuje na čak 168%. Kao dodatan poticaj rastu franšiza u vremenima kriza pokazuje se i to što mnoge tvrtke smanjujući troškove otpuštaju zaposlene uz otpremnine, a upravo su ti kadrovi, kako kaže Ljiljana Kukec, pravi kandidati za franšize.

Oni imaju sredstva za kupnju franšize, a osim što žele podijeliti rizik poslovanja s nekim tko već ima iskustva, mogu dobiti i potpore od države. FIP je izlobirao da se kupnja franšize uključi u HZZ-ove bespovratne potpore za samozapošljavanje.

Bez franšiza – teško
“Iako se franšizno tržište suočava s izazovima, postoje i brojne prilike za one koji su spremni inovirati i prilagoditi se trenutnim ekonomskim uvjetima, a mali i mikro poduzetnici uz mentorstvo davatelja franšize su vrlo fleksibilni i mogu odlično iskoristiti prilike čak i uz usporavanje gospodarstva”, apostrofira Ljiljana Kukec, podvlačeći kako je poslovanje kupnjom franšize znatno održivije nego pokretanje posla od nule. Procjene su da pet godina ne preživi niti četvrtina samostalnih biznisa, za razliku od onih koji su pokrenuti uz franšizu, kojih opstane čak 92%.

U tom sektoru u Hrvatskoj je prema podacima FIP-a zaposleno izravno oko 20 tisuća ljudi na 4500 franšiznih lokacija. Sektor, dodaje predsjednica FIP-a, nije saturiran i ima velikih mogućnosti za rast u svim smjerovima, bilo za rast domaćih mreža ili stvaranje novih i njihovo širenje.

Što se djelatnosti tiče, u FIP-u iznose i informaciju da suprotno percepciji da je hrana i piće najjači sektor kod franšiza zapravo poziciju lidera drži moda, i vani i kod nas. F&B slijede ga u stopu, a u posljednje vrijeme sve je izraženija ponuda edukacija i usluga za djecu, i na globalnoj sceni i u Hrvatskoj.

Stručni tim FIP-a, prema riječima Ljiljane Kukec, upravo je završio kreiranje desetak novih franšiza za hrvatske poduzetnike i zagonetno dodaje kako ima vrlo interesantnih koje će u 2024. kreirati svoje franšizne mreže, od F&B-a, edukacija do raznih agencija.

Puno više detaljnijih informacija o domaćoj franšiznoj sceni i trendovima u FIP-u najavljuju za kraj siječnja, kada će objaviti Croatian Franchise Report 2023., a u svibnju slijedi dodjela regionalnih nagrada za najbolje franšizne brendove, a u okviru koje se nagrađuju i one koji tek izlaze na scenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close