Franak diže novu kolektivnu tužbu, dužnici bi mogli tražiti povrat novca

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 02. listopad 2017. u 08:47
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Sve ulazne i izlazne naknade žele proglasiti ništetnima.

Udruga Franak najavila je novu kolektivnu tužbu: ovaj put cilj im je da sve ulazne i izlazne naknade po kreditima sud proglasi nepo- štenima i ništetnima. Tužbeni zahtjev odnosio bi se i na otplaćene i kredite u otplati, a dužnici bi, donese li sud presudu u njihovu korist, mogli privatnim tužbama tražiti povrat novca unatrag pet godina od dana podizanja kolektivne tužbe. Razdoblje prije toga ulazi u zastaru.

– Izvršna će vlast najvjerojatnije takve naknade ukinuti kroz Zakon o stambenom potrošačkom kreditiranju za buduće stambene kredite, ali za nas to nije zadovoljavajuća širina rješenja problema. Mi mislimo da to vrijedi za sve vrste kredita, a ne samo za stambene, ali i da bi se trebalo primjenjivati i na postojeće i otplaćene kredite – komentira Denis Smajo, aktivist Franka.

Smajo se referira na činjenicu da je Vlada u prijedlog Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju uvrstila amandman o ukidanju ulaznih naknada koji je inicijalno predložila Snaga, stranka koju je oformila skupina članova Franka. Izlazne naknade za prijevremeno otplaćene stambene kredite ukinute su zakonski 1. siječnja 2010., no te se odredbe ne odnose na postojeće kredite, ni na ostale namjene kredita osim stambenih, ni na nenamjenske kredite. I za uključenje stambenih kredita u otplati amandman je dala Snaga, no budući da ga Vlada nije uvrstila među svoje amandmane, nerealna je ideja da će biti usvojen.

Komentari (3)
Pogledajte sve


Te naknade nisu uobičajena EU praksa, već su izmišljene za istočno EU tržište.
Bravo udruga !

jedina bitna stvar je jesu li naknade bile u skladu sa zakonom i jesu li oni koji su dizali kredite bili svjesni da će ih i u kojem iznosu morati platiti ako uzimaju kredit? ako je to sve bilo poznato i propisano, onda je ovo što udruga radi pucanj u prazno… i naravno da su one pljačka građana, ali ako ih zakonodavac nije zabranio, onda su legalne

Te naknade nisu uobičajena EU praksa, već su izmišljene za istočno EU tržište.
Bravo udruga !

ovo će vjerojatno izgubiti jer takve naknade bile su sastavni dio ugovora o kreditiranju koje nitko nije morao prihvatiti…a kad izgube, onda će im svi biti krivi, od vlade do sudstva

New Report

Close