FOTO: Zagrebački promet čeka niz pametnih usluga, prva faza projekta vrijedna je 13 milijuna eura

Autor: Josipa Ban , 08. srpanj 2024. u 13:07
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Andro Pavuna, pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost u Gradu Zagrebu, poručio je da vjeruje da se Vision Zero koncept može doseći.

Do 2050. smrtno stradavanje u prometu trebalo bi biti svedeno na nulu. Ova vrlo ambiciozna Vision Zero strategija cilj je kojem moramo težiti. To smo si uostalom zacrtali i Nacionalnim planom sigurnosti cestovnog prometa. Iako možda zvuči nerealno potpuno eliminirati prometne nesreće koje završavaju smrtnim ili teškim ozljedama, činjenica jeste da imamo mnogo prostora da broj nesreća na hrvatskim cestama smanjimo – poručili su sudionici stručnog skupa “Vision Zero – sigurna, pametna i održiva mobilnost” Poslovnog dnevnika. Cilj ovog skupa, koji se održava drugi put, je skrenuti pozornost javnosti na ključne izazove i tehnološke mogućnosti koji su nam na raspolaganju kako bismo se približili konceptu Vision Zero, posebno uoči velikog priljeva prometa u zemlju zbog turističke sezone.

Kroz dva panela raspravljalo se o tome kako osigurati kvalitetnije provođenje Vision Zero strategije, odnosno smanjene broja smrtno stradalih na hrvatskih cestama te o tome kako tehnološka rješenja mogu pridonijeti povećanju sigurnosti vožnje.

Poslovni dnevnik želi staviti naglasak na ulaganja, tehnološka i ostala važna rješenje kako bi promet i ceste učinili sigurnim. Želimo, dakle, izaći iz priče o statistici i zbrajanju ozlijeđenih. To bi trebala biti posljednja istanca. Moramo početi intenzivnije razmišljati o koracima koji su ključni u prevenciji prometnih nesreća”, poručio je Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika okupljenoj publici.

Andro Pavuna, pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost u Gradu Zagrebu, poručio je da vjeruje da se Vision Zero koncept može doseći. “Za to će biti presudne tri ključne stvar, a to su prevencija, infrastruktura i nazdor nad provođenjem i poštivanjem pravila”, kaže Pavun dodajući da će veliku ulogu u postizanju ciljeva Vision Zeroa imati i tehnologija. Upravo nju na velika vrata čelništvu glavnog grada planira implementirati u promet Zagreba. Radi se naime, o provođenju projekta automatskog, odnosno adaptivnog upravljanja prometom. Pavuna najavljuje da upravo završavaju tender za projekt koji će u prvoj fazi biti vrijedan 13 milijuna eura, pa se uskoro očekuje i raspisivanje javne nabave. Njime bi trebao biti moguć cijeli niz pametnih usluga u zagrebačkom prometu jer će svi semafori biti spojeni na jedno centralno mjesto. To će pak omogućiti znatno bolje i efikasnije upravljanje prometom.

“Riječ je o vrlo vrijednom projektu koji smo fazirali i koji će doprinijeti sigurnosti u prometu glavnog grada”, poručio je Pavuna.

Komentirajte prvi

Organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partenr

New Report

Close