FOTO: Zagrebačka pivovara predstavila je novu turističko-pivsku atrakciju

Autor: Darko Bičak , 29. lipanj 2018. u 09:11
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Radi se o projektu koji bi trebao naglasiti pivsku prošlost Zagreba koji je pravu industrijsku pivovaru, po svim europskim uzusima, dobio već krajem 19. stoljeća.

Zagrebačka pivovara predstavila je novu turističko-pivsku atrakciju koja bi po uzoru na ostale pivske metropole (Dublin – Guinness, Amsterdam – Heineken, München – Paulaner) trebala obogatiti turističku ponudu našega glavnoga grada. Naime, Zapijeva tvrtka kćer K pivovari, koja obuhvaća u Zagrebu pivnicu Pivana te mikropivovaru Grif, uz mikropivovaru u Vukovaru, realizirala je suradnju s Pivskim muzejom te otvorila svoja vrata posjetiteljima kroz jedinstveni spoj kulture, industrijsko-zanatske tajne i gastronomije. Naravno, pivnica Pivana i Pivski muzej, koji se ipak ne može za sada svojom veličinom i postavom uspoređivati s gore navedenim gradovima i pivovarama, su atrakcije koje su već otprije poznate građanima i turistima, no novitet je da će od sad i Grif, koji posluje manje od godinu dana, otvoriti svoja vrata za organizirane posjete.

Kako je na prezentaciji projekta pojasnila Tina Puhalo Grladinović, direktorica tvrtke K pivovari, radi se o projektu koji bi trebao naglasiti pivsku prošlost Zagreba koji je pravu industrijsku pivovaru, po svim europskim uzusima, dobio već krajem 19. stoljeća. Lejla Novalija, pivarski biotehnolog u Zagrebačkoj pivovari je svojevrsni kustos muzeja koja posjetitelje upoznaje kako je uopće Ožujsko pivo našlo svoje mjesto u Zagrebu, ali isto tako i sa sakralnim detaljima piva kao primarno napitka brojnih europskih samostana od kojih su mnogi od njih do dana današnjeg zadržali tajne zanata za svoja piva koja su globalni brendovi. Mirko Banić Ištuk, je pak majstor pivar i glavni tehnolog mini pivovare Grif te jedan od ukupno četiri njezina zaposlenika – po dvoje njih u smjeni. Banić Ištuk je jedan od naših najpoznatijih pivara, a pivarskim zaljubljenicima je možda najpoznatiji kao jedan od majstora Velebitskog piva kojeg radi Pivovara Ličanka, a radio je i u Križevačkoj pivovari. Grif je klasična minipivovara s godišnjim kapacitetom od 5000 hektolitara piva, ali u praksi se radi o puno manjim količinama proizvedenog piva. Najveći dio piva, koje iz pivovare izlazi isključivo u bačvama, se plasira u samoj Pivani, ali se isto tako može probati i u brojnim pivnicama diljem Hrvatske. Mikropivovara ima u ponudi dva standardna piva(pilsner i India Pale Ale -IPA , a zanimljivost je da im treći krak asortimana čini sezonsko pivo, naravno, uvijek različito. Tako su tijekom zime pivoljupcima ponudili klasično zimsko pivo Vanilla Porter, a Dan sv. Patricka su obilježili s Irish red ale. Danas je tu jedan klasični njemački Hefe-Weißbier, pivo od pšenice.

Iako se mikropivovara nalazi pokraj Zagrebačke pivovare na zagrebačkoj Ilici, Tina Puhalo Grladinović ističe da je Grif u vlasništvu poduzeća K pivovari, koje je osnovano kao tvrtka-kći Zagrebačke pivovare."Mikro pivovara Grif potpuno je samostalna u odlučivanju, ima i posebnu upravu, a naš majstor pivar Mirko Banić Ištuk ima odriješene ruke da pivo pravi onako kako misli da treba, uostalom o svemu vezanom uz proizvodnju, ali naravno da ćemo osluškivati zahtjeve tržišta", kaže Tina Puhalo Grladinović.

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Komentirajte prvi

New Report

Close