FOTO/VIDEO: Snijeg u Hrvatskoj! U Ozlju se Kupa izlila na prometnice, raste vodostaj Save u Zagrebu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2022. u 16:02
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Načelnik Stožera Stjepan Basar izjavio je kako vodni val upravo prolazi Ozljem te dolazi do zatvaranja cesta. 

Prema podacima, DHMZ-a najniža temperatura zraka danas je zabilježena na mjernoj postaji Zavižan, gdje je temperatura u 14 sati bila 0 stupnjeva. To je bilo dovoljno da ovaj planinski vrh na Sjevernom Velebitu zabijeli lagani snježni pokrivač. Situacija je najgora na Kupi i njezinim pritokama, a raste i vodostaj Save. U 15 sati je izmjereno 158 centimetara, a danas je u podne izmjereno najviše – 164 centimetra.

U nižim dijelovima Ozlja Kupa se izlila po prometnicama, poljima, vrtovima te ušla u podrume mnogih kuća no uzvodno u Kamanju dolazi do stagnacije razine vode te je izgledno da je vrhunac vodnog vala blizu i da vodostaj više neće znatno rasti, doznaje se u tamošnjem Stožeru civilne zaštite.

Načelnik Stožera Stjepan Basar izjavio je Hini kako vodni val upravo prolazi Ozljem te dolazi do zatvaranja cesta.

Vodostaj Save u Zagrebu, Video: Emica Elvedji/PIXSELL

Iako u 13 sati, u odnosu na stanje u podne, Kupa na mjernoj stanici u Kamanju nije narasla iznad 641 centimetra, već samo nizvodno prema Karlovcu, u Brodarcima za sedam centimetara, u 14 sati je u Kamanju vodostaj bio 29 centimetara viši.

“Sada se još može proći samo od Ozlja do Karlovca te od Ozlja do Krašića preko Vrhovca. Kupa se izlila na ceste sela Trg, Levkušje, Zorkovac, kao i od Ozlja prema Kamanju i Jurovskom Brodu”, kaže Basar.

Most kod Hidrocentrale još je prohodan, oko 10 je centimetara je do razine kolnika i samo je pitanje vremena kad će i on biti poplavljen, dodaje.

Ističe kako takva situacija nije viđena od šezdesetih godina prošlog stoljeća no da su sve službe na terenu a vatrogasci pomažu ljudima s ispumpavanjem vode i vrećama s pijeskom.

Komentirajte prvi

New Report

Close