Ovakvo nešto se ne pamti: Hrvatski grad bilježi apsolutni dnevni rekord u količini oborina, otkad postoje mjerenja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2022. u 13:46
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Kupa u Karlovcu narasla je u posljednjih 14 sati za dva metra i 84 centimetra, jutros je vodostaj dosegnuo 665 centimetara. Vodostaj rijeke Korane povećao se za 26 centimetara te sada iznosi 576 cm.

U Gorskom kotaru izmjerene su rekordne dnevne količine oborina za mjesec rujan, a apslolutni dnevni rekord, otkad postoje mjerenja bilježi Ogulin, objavio je u subotu Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)

Velike količine oborina pogodile su u zadnjih nekoliko dana Gorski kotar, središnju Hrvatsku i zapadnu Slavoniju, koje su u nekim mjestima uzrokovale velike materijalne i poljoprivredne štete.

Prema podacima DHMZ-a, u posljednja 24 sata najveća je količina oborina, izmjerena u Nacionalnom parku Risnjak, postaja Crni Lug, gdje su pale 192 litre kiše po četvornom metru. U Begovu Razdolju palo je 146 litara, u Delnicama 141 te Ogulinu 122 litre po četvornom metru.

U Ogulinu je izmjeren apsolutni dnevni rekord otkad se na toj postaji provode mjerenja, dodaju iz DHMZ-a.

Oko 90 litara palo je u Kutini i Čabru, dok se Slunj, Karlovac, Sisak i Senj kreću između 60 i 65 litara. U Zagrebu, na mjernoj postaji Maksimir, izmjereno je 55 litara kiše.

Iako Karlovac mjeri 63 litre padalina po četvornom metru, ta je količina veća od polovine mjesečnog prosjeka za rujan. U Karlovcu u istom mjesecu u prosjeku pada 108 litara a samo u zadnja 24 sata izmjerena količina iznosi 58 posto mjesečnog prosjeka.

Obilna količina padalina dovela je i do naglog porasta vodostaja rijeka.

Kupa u Karlovcu narasla je u posljednjih 14 sati za dva metra i 84 centimetra, jutros je vodostaj dosegnuo 665 centimetara. Vodostaj rijeke Korane povećao se za 26 centimetara te sada iznosi 576 cm.

Vodostaji Kupe do hidrološke postaje Kamanje su su u blagom opadanju s tendencijom opadanja, a na hidrološkoj postaji Kamanje su u blagom porastu s tendencijom opadanja. Nizvodno do Jamničke Kiselice vodostaji su u porastu s tendencijom opadanja, napominje DHMZ

U porastu su i pritoci Save, no vodostaji su trenutno u domeni srednje niskih i niskih voda.

Komentirajte prvi

New Report

Close