FOTO/VIDEO: Konačno uplovio prvi kruzer, pogledajte kako je dočekano 1200 putnika

Autor: Marija Crnjak , 11. lipanj 2021. u 12:15
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Sezona kruzera ipak kreće u pandemijskom stilu, uz stroge kontrole širenja oguće zaraze na samim brodovia i lukama, iako je velik dio gostiju i domaćina već procijepljen.

Nakon više od godinu dana pauze zbog pandemije, u Luku Gruž u Dubrovniku jutros je uplovio prvi kruzer, brod MCS Orchestra koja je u Grad dovela oko 1200 gostiju, prenose lokalni mediji. Ovime je konačno otvorena sezona kruzera u Hrvatskoj, koja se nastavlja dolaskom broda MSC Splendide 14. lipnja, a povratak najavljuju i druge kopanije poput američkog Vikinga, koji vraća svoja tri broda na zapadni Mediteran od srpnja. Uz uvođenje izravnih zrakoplovnih linija iz SAD-a ovog ljeta, za Dubrovnik je jednako važna i konferencija Američkih savjetnika za putovanja ASTA koja je upravo danas započela s radnim dijelom u Hotelu Valamar Lacroma na Babinu kuku.

“Ovo je jako važan dan za Dubrovnik i turizam. S prvim simboličnim uplovljavanjem kruzera srušene su barijere koje su se ranije isticale u ovom segmentu turizma, sve smo dogovorili s Ministarstvom unutarnjih poslova i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i sve ide prema planu. Ne možemo očekivati čuda u turističkom prometu od prvog kruzera čiji gosti obilaze grad u “bubble” grupama, no ovo je odličan početak”, kazao je za Poslovni.hr dubrovački gradonačelnik Mato Franković nakon otvaranja konferecije ASTA. Kako je poznato, Hrvatska je po prvi put domaćin njihove prestižne godišnje konferencije, koja je u Dubrovnik dovela više od 100 agenata članova ovog američkog udruženja.

Ravnatelj Lučke uprave Gruž Blaž Pezo istaknuo je da će MSC Orchestra stići 20 puta u ovoj sezoni u Durovnik.

“Mislim da će ovo biti dobar putokaz svim ostalim lukama u Hrvatskoj da napokon krene sezona kruzera. Ovo je signal i drugim kompanijama da više nema nikakvih prepreka za njihov siguran dolazak i boravak u našem gradu, ali i državi. Lučka uprava u najavi ima 153 ticanja, ali se situacija mijenja iz dana u dan. Kompanije mijenjaju svoje itinerere i pokušavaju maksimalno izvući iz ove sezone. Očekujemo do kraja godine dosta izmjena i novih dolazaka, serija brodova. Dosta sve ovisi o emitivnim tržištima i samoj potražnji za ovim vidom turizma”, kazao je Pezo za Dulist.

Sezona kruzera ipak kreće u pandemijskom stilu, uz stroge kontrole širenja oguće zaraze na samim brodovia i lukama, iako je velik dio gostiju i domaćina već procijepljen. U gruškoj luci provele su se stoga opsežne pripreme kako bi čitav proces prošao u skladu s epidemiološkim mjerama, te se provodi i brzo antigensko testiranje dubrovačkih vodiča koji dočekuju svoje goste s MSC Orchestre. Brodarske kompanije propisale i posebne protokole za svoje goste prilikom dolaska u destinaciju, a brodovi su ograničili kapacitete na oko 50 posto, što je istaknuto na sastanku u Gradu Dubrovniku proteklog četvrtka ususret dolasku MSC Orchestre.

Ovih dana najavljen je i povratak kompanije Viking na Jadran, i to ne samo u Dubrovnik. U sklopu Vikingova programa “Dobrodošli nazad”, sestrinskim brodovima Viking Venus i Viking Sea pridružit će se i Viking Star, te će od srpnja do listopada na 11-dnevnom kružnom putovanju “Malta i Zapadni Mediteran” isplovljavati iz Vallette na Malti, uz obilazak Sicilije, destinacija u Španjolskoj, Italiji. Oni koji su pak na putu “Malta & Adriatic Jewels” prenoćit će u Valletti, a zatim otploviti do Crne Gore i Hrvatske, uz zaustavljanje u Kotoru, Dubrovniku, Splitu, Zadru i Šibeniku, prije nego što se vrate u malteški arhipelag, sa zaustavljanjem na otoku Gozo i na kraju natrag u Vallettu.

“S Vikingom imamo dobru suradnju i sretni smo što je u njihov program uvršten niz hrvatskih luka. Radimo također na povratku kompanije Royal Carribean. Zanimljivo je što su nam trenutno najbrojniji gosti iz SAD-a, a tu će nam jako pomoći i direktne avionske linije. Problem i dalje ostaje britansko tržište, zbog sustava semafora britanske Vlade, koji se ne slaže s kartama EU. Očito je da se tu više ne radi o zaštiti zdravlja, već političkim temama, i nadam se da će diplomacija odraditi svoje i da nam se neće ponavljati slučaj Portugala, koji je preko noći postao crvena zona za UK”, kazao je Franković.

Komentirajte prvi

New Report

Close