FOTO: U Jastrebarskom krenula policijska ophodnja na električnim biciklima

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2015. u 09:29
Foto: Press

Grad Jastrebarsko se uključio kao partner, te su tako po prvi put u RH, policiji na korištenje omogućeni električni bicikli s pripadajućom opremom.

U četvrtak 3. prosinca 2015. godine u gradskoj vijećnici Grada Jastrebarskog predstavljen je pilot-projekt biciklističkih policijskih ophodnji na području Policijske postaje Jastrebarsko, koji se provodi s ciljem povećanja prisutnosti i mobilnosti policijskih službenika u samom središtu Grada te povećanja povjerenja između građana i policije kroz neposredniji kontakt, a što će ujedno dovesti i do povećanja subjektivnog osjećaja sigurnosti građana grada Jastrebarskog. U svrhu podrške funkcioniranju policije kao službe od opće dobrobiti koja skrbi za sigurnost građana, također i s ciljem nastavka brige o očuvanju okoliša, Grad Jastrebarsko se uključio kao partner, te su tako po prvi put u RH, policiji na korištenje omogućeni električni bicikli s pripadajućom opremom.

’’Grad Jastrebarsko vodi posebnu brigu o očuvanju okoliša te smo vodeći se tim ciljem, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, realizirali projekte u vrijednosti preko 17 milijuna kuna. Prošle smo godine izgradili niskoenergetski vrtić i mališanima osigurali najbolje uvjete za odrastanje, uređujemo Perivoj Erdödy, sudjelujemo u energetskoj obnovi obiteljskih kuća i svakodnevno nadograđujemo sustav gospodarenja otpadom. Također potičemo tvrtke na slične poteze – primjer je i naša gradska tvrtka Vode Jastrebarsko koja je ove godine nabavila 5 električnih vozila i čijim se svakodnevnim korištenjem, uz očuvanje okoliša, i peterostruko štedi na troškovima. 

Novih 15 električnih bicikala odlučili smo dati na raspolaganje građanima, posjetiteljima i policiji. Nadam se da ćemo ovim potezom i druge gradove potaknuti na slične projekte, jer uz štednju energije osiguravamo čišći okoliš, veću kvalitetu života našim sugrađanima i bolju budućnosti našoj djeci’’, rekao je gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, te pritom uručio ključeve električnih bicikala načelniku Policijske postaje Jastrebarsko, Berislavu Vojaku.

Naime, Grad Jastrebarsko sklopio je ugovor s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske prema kojem 2 bicikla, s dodatnom opremom, daje na korištenje u svrhu službenih potreba Policijske postaje Jastrebarsko. Goran Burušić, načelnik Policijske uprave zagrebačke ovom je prilikom naglasio da je prošlo već više od godinu i osam mjeseci kako je Policijska uprava zagrebačka u Zagrebačkoj županiji implementirala Pilot-projekte u gradovima Velika Gorica, Samobor, Zaprešić i Sveta Nedjelja. ’’Dosadašnja iskustva policijskih službenika koji poslove obavljaju u biciklističkim ophodnjama pokazuju pozitivne rezultate, a koji se direktno odnose na bolju i neposredniju komunikaciju s građanima, jačanje povjerenja između građana i policije te ujedno i veću nazočnost policije na javnim mjestima. Zadovoljstvo građana i pozitivne reakcije na biciklističke ophodnje pokazatelj su da se radi o kvalitetnom projektu kojim se ujedno promovira biciklizam, zdrav načina života, a da je očuvanje okoliša važno potvrđuje i uvođenje prvih električnih bicikala u Gradu Jastrebarskom i Policijskoj upravi zagrebačkoj’’, rekao je Burušić.

Berislav Vojak, načelnik Policijske postaje Jastrebarsko zahvalio se Gradu Jastrebarskom i Vijeću za prevenciju koje je prepoznalo inicijativu koja će pridonijeti većoj mobilnosti policijskih službenika i neposrednijem kontaktu sa građanima Grada Jastrebarskog. ’’Policajci na biciklima, uz svakodnevne poslove, veliku ulogu imat će u preventivnim programima i aktivnostima u kojima se senzibiliziraju najmlađe populacije na sigurnije i odgovornije ponašanje u prometu, promicanje zdravog života i nošenje biciklističke kacige’’, rekao je za Vojak.

Komentirajte prvi

New Report

Close