FOTO: Potonuli brod mogao bi dovesti do ekološke katastrofe: Zgnječio cijev kolektora

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2019. u 07:00
Foto: Martin Čudnrić/Morski.hr

POVLJA – Drveni brod Marko Polo potonuo je 10. veljače 2015. godine.

Potonućem, svom težinom je nalegao na cijev glavnog kolektora koji je počeo puštati i sada malenom mjestu Povlja na Braču prijeti ekološka katastrofa, javlja portal Morski.hr.

Povaljski općinski vjećnik Tonči Zlatar obratio se javnosti za pomoć jer, kako kaže: „Sva nastojanja lokalne vlasti da se rješi problem broda nisu urodila plodom.“ Tvrdi da je brod potonuo zbog nebrige, a prije toga je dvije godine propuštao more i cijelo vrijeme su radile pumpe za more.

Svoj dramatični apel objavio je na svom Facebook profilu:

„Brod je pred raspadom i prevrtanjem. Po lošem vremenu postoji mogućnost da se djelovi odlome i porazbijaju brodove u vali. Sam brod nalježe na rezervnu cjev kolektora koju je zgnječio i razbio. U slučaju greške glavnog kolektora prijeti ekološka katastrofa.

Znam da smo malo mjesto, ekonomski i politički nebitni ali molim institucije koje su nadležne za to da odrade svoj posao. Na mom Facebook profilu postoji veliki broj novinara,političara svih političkih opcija koje molim da progovore o ovom za Povlja velikom problemu.

Pozivam i vas ostale da lajkanjem i podjelom objave pokażete da vam je stalo za ovaj komadić Lijepe naše.“

Ministar prije 4 godine najavio vađenje broda

Pojašnjava da se na fotografijama jasno vidi cijev kolektora i rasuta kabina broda. Ronioci su prije dvije godine kazali da je oslonjen samo provom i krmom te da je istrunuo po boku u dužini nekoliko metara. Rekli su i da ima dosta razbijenih prozora a krajevi stakla su oštri. Nije to atrakcija nego opasnost, pojašnjava Zlatar i za Morski HR kaže:

– Ni jedna služba nije odradila svoj posao, osim donekle općine. Ne želimo politički rat, već samo rješenje problema. S lučkim kapetanom Davorom Vidanom i direktorom Lučke uprave Domagojem Marojevićem razgovarali smo prije godinu dana ja i načelnik. Prije mene je čak tu bio i tadašnji ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je preko Pogleda u plavo sudjelovao u čišćenju podmorja u Povljima. Najavio je skoro vađenje broda. Ali to je bilo još prije 4 godine! – zaključuje Tonči Zlatar.

Komentirajte prvi

New Report

Close