FOTO: Originalni hrvatski proizvod tražen je u cijeloj zemlji, distribuira se po bolnicama i ustanovama

Autor: Lucija Špiljak , 08. svibanj 2020. u 14:28

Respiratore je dosad zatražilo na stotine zdravstvenih djelatnika, a veliki broj već se distribuira po hrvatskim bolnicama i ustanovama. “

Skupina od desetak inovatora, okupljena oko internetskog portala Pandemija.info, volonterski danonoćno izrađuje hrvatske respiratore za zaštitu zdravstvenih djelatnika, poznatije kao CroResp. “Osmislili smo respirator koji štiti cijelo lice, a najvažnije – oči i dišne putove. Respirator se izrađuje od ronilačke maske, adaptera i filtra za viruse”, objašnjava dr. Ivor Ković, specijalist hitne medicine te pokretač portala i inicijative. Objašnjava kako unatoč tome što nemaju službene certifikate za upotrebu navedenih respiratora u zaštiti protiv koronavirusa, smatraju da ovo rješenje ljudima pruža veću zaštitu od kirurških maski u kombinaciji sa zaštitnim vizirima. Respiratore je dosad zatražilo na stotine zdravstvenih djelatnika, a veliki broj već se distribuira po hrvatskim bolnicama i ustanovama. “Premda se situacija smiruje u Hrvatskoj, za medicinare je važno da budu osigurani jer neovisno o broju pacijenata mogu se još uvijek zaraziti i širiti zarazu bez zaštitne opreme”, upozorava Ković. Najviše narudžbi stiže iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita, a povratne reakcije liječnika i medicinskih sestara koji već koriste respirator su pozitivne.

Donacijama građana prikupili novac za 1000 respiratora

CroReps tim broji narudžbe u tisućama, kao i potencijal za izradu dodatnih komada, dok su za izradu respiratora pokrenuli i kampanju putem crowdfunding platforme Croinvest i udruge Pomaganje je uvijek in. Prikupili su više od 150.000 kuna iznosa koje su građani donirali, a koji je bio potreban za opskrbu prvih 1000 zdravstvenih djelatnika respiratorima, jer dijelovi stoje oko 150 kuna po respiratoru. Kampanja i dalje traje, a u trenutku pisanja članka bilo je prikupljeno više od 195.000 kuna.

Pomoć kolegama kroz portal Pandemija.info

“Neizvjesno je kako će se pandemija razvijati, a CroResp zdravstvene djelatnike može štititi od virusa na duge pruge”, rekao je Ković koji je ispričao odakle je sve krenulo. Prije sedam godina je sa suprugom, također liječnicom, odselio u Veliku Britaniju gdje su zajedno radili u različitim bolnicama, a kada se privremeno vratio u Hrvatsku, počeo je rasti broj zaraženih, a primjeri iz susjedne Italije pokazali su što se događa s kolapsom zdravstvenog sustava. Kada su supružnici sletjeli, morali su biti u obaveznoj samoizolaciji, a Ković je tijekom tog razdoblja razmišljao kako pomoći kolegama. Tako je i nastao portal Pandemija.info koji je pokrenuo s nekoliko prijatelja i suradnika. “Objavljivali smo edukativne materijale te brze, provjerene, točne i stručne informacije za naše medicinare koji su pod valom pritiska i priprema. Ubrzo smo objavili 20-ak različitih sažetaka, postera, infografika, uz informacije o standardu maski, kako ih pravilno, ali i produljeno upotrijebiti. Kolege iz Hrvatske i inozemstva počeli su slati materijale, pratili smo tada sve što se događa u svijetu i shvatili da globalno nedostaje zaštitne opreme”, objašnjava Ković.

Zaštita za medicinare

Pritom navodi talijanski primjer kada su liječnici predstavili ronilačku masku koja prekriva cijelo lice, s idejom da ih se prilagodi pacijentima za dostavljanje kisika koji se spaja na ventilator. “Maska vas ventilira, ali na neinvazivan način dok ste još uvijek pri svijesti, što je namijenjeno bolesnicima koji još uvijek ne trebaju ventilaciju. U Hrvatskoj nam trenutno to ne treba, nadam se da ni neće trebati, no shvatio sam da nam treba zaštita za naše medicinare te da s maskama možemo napraviti nove modele s novim priključcima. Ideja je bila da se na masku stavi anesteziološki filter koji se inače koristi u bolnicama u druge svrhe”, tumači Ković koji se bacio na posao u suradnji s Ivanom Guštinom, Markom Guštinom i Hrvojem Vukelićem, i to u 72 sata bez stajanja. “Objavili smo ne samo 3D modele koji se mogu besplatno printati pod open source licencom, nego i sve naše znanje i preporuke kako i zašto izrađivati. Tada nam nije bilo važno da se eksponiramo medijski, već da vidimo trebaju li to naši medicinari i postoji li uopće problem oko opreme. Dobili smo ubrzo vrlo dobre i pozitivne informacije medicinara koje smo uključili u zatvorenu grupu na Facebooku. Počeli smo im dijeliti testne maske, a mnogi od njih su ne samo da su ih probali nego su ih već nakon nekoliko dana koristili na radilištima, odnosno u Covid ambulanta. Povezali smo se i s grupama u Češkoj, SAD-u, Čileu i drugim zemljama koje su radile na sličnim projektima, a podatke i znanje dijelili smo i s grupama u Bugarskoj, Poljskoj, Sloveniji, Maleziji, Jemenu… Kolega iz Teksasa je na temelju konzultacija s nama napravio rješenje bez 3D pisača”, tvrdi liječnik.

Rade volonterski

Rad njegova tima je u potpunosti volonterski i otvoren pa tako ne razmišljaju o patentu ili stvaranju biznisa iz ove situacije jer se istovremeno aktivno bore protiv onih koji pokušavaju trenutnu situaciju iskoristiti za vlastitu dobit. “Od početka smo znali da dinamika ovisi o tome kakvu ćemo imati podršku, kakav će biti interes i kako ćemo to moći financirati. Na kraju se dogodilo da nemamo nekakvu službenu potvrdu; nismo udruga i nemamo račun, no imamo ljude koji nam svaki dan pišu, mole nas i traže respiratore. Nismo ih mogli ostaviti na cjedilu kada smo ih zagolicali činjenicom da ovakvo rješenje postoji”, objašnjava.

Usko grlo cijele produkcije je dakle ronilačka maska kao osnova za konverziju. “Gospodin Zovak iz istovremene tvrtke ima četiri-pet tisuća maski različitih veličina koja su malo drugačije od Decathlonovih, ali funkcionalno jednake. Zovak je donirao gotovo stotinu maski za testiranje i prototipiranje, a sve maske putem ove kampanje prodavat će nam isključivo po nabavnoj cijeni. Što se tiče adaptera, iz kampanje se financiraju filamenti; materijal potreban za 3D ispis. Imamo grupu 3D-printaša koji to već rade. Naravno, većina ne želi ikakvu naknadu, no ako se krene u velikoj produkciji, mislim da je pošteno da im se ti materijali pokriju”, smatra Ković.

Pozivaju timove na suradnju

Upozorava da se maska koristi isključivo na vlastitu odgovornost, a njegov tim predočava liječnicima sve dokaze koje imaju, iz literature i prema testovima, kao i argumente zašto je maska dobra, no krajnja odluka je na liječnicima. Poslali su i pet kompleta respiratora u Dansku gdje se nalazi jedan od samo petnaest laboratorija u Europskoj uniji, akreditiranih za certificiranje filtracijskih maski, odnosno osobnih zaštitnih respiratora. “Laboratorij će provesti iste testove kao da idemo na tržište, što ne idemo, a sve kako bismo znali gdje je na skali zaštite naša maska. Bolja je od kirurške maske ili kombinacije kirurške maske i vizira ili nekih drugih improviziranih rješenja, a sigurnija je jer pruža određeno brtvljenje uz vrhunski filter. Mislim da će pomoći u Hrvatskoj, ali i u cijelome svijetu”, smatra Ković koji poziva zainteresirane da se pridruže njegovu timu; tehničare i inženjere koji mogu printati maske, imaju ili veći kapacitet ili industrijski 3D print. Nadalje, iz tima pozivaju da im se jave i oni koji mogu napraviti kalup za adapter kako bi mogli proizvesti 10.000 komada u jednom danu, što bi znatno ubrzalo proces.

Komentirajte prvi

New Report

Close