FOTO: Olujni vjetar nosio stabla i krovove, upaljeno crveno upozorenje, DHMZ: Jačat će

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2023. u 13:21
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

U brojnim dijelovima Zagreba stabla su od siline vjetra pala na automobile.

Sunčano jutro u velikom dijelu Hrvatske pokvario je olujni vjetar koji je nosio drveća i krovove te uzrokovao pravu materijalnu štetu.

DHMZ je stoga oglasio crveni alarm za cijelu obalu uz izuzetak Istre, za koju je upaljen narančasti alarm. Za cijelu sjevernu Hrvatsku upaljen je narančasti alarm, a žuti za ostatak zemlje.

DHMZ

Jutros od 9.50 sati zbog vremenskih neprilika, zatvorena je u oba smjera Sljemenska cesta za kretanje osobnih vozila. Promet se odvija autobusima javnog gradskog prijevoza.

U brojnim dijelovima Zagreba stabla su od siline vjetra pala na automobile. “Od jutra je odrađeno 40-ak intervencija”, javili su zagrebački vatrogasci, a većina intervencija se odnosila na uklanjane stabala.

I osječki su vatrogasci u subotu prijepodne intervenirali 15-ak puta, nastale štete otklanjaju djelatnici komunalne tvrtke Unikom, a zbog nevremena otkazan je sajam antikviteta. “Za danas planirani sajam antikviteta je otkazan, a u tijeku su pripreme za uklanjanje štandova sa glavne osječke tržnice”, izjavila je direktorica osječke “Tržnice” Ivana Davidović.

Zbog jakog vjetra, na tržnici je pukao dio nadstrešnice, ali prema dosadašnjim informacijama nema ozlijeđenih.

Na novinarski upit zašto su odlučili organizirati sajam unatoč upozorenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda o dolasku nevremena, Davidović kaže kako su pratili prognoze, ali da nitko nije mogao predvidjeti ovakve orkanske udare vjetra.

U osječkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi izvijestili su kako su prijepodne imali 15-tak intervencija, najviše uklanjanja srušenih stabala, grana i dijelova limenih krovova.

Na terenu su i djelatnici nekoliko radnih jedinica Unikoma, koji čine sve da se osigura prohodnost ulica, uklone otpale grana te očiste nogostupi i ulice.

Jak vjetar najavljen je tijekom cijelog dana, pa ćemo u pripravnosti biti cijeli vikend, istaknuo je direktor Unikoma Igor Pandžić.

“Ne izlazite van ako ne morate. Olujni vjetar ruši drveće i diže krovove. Do 14.00 sati će pojačavati. U OŠ Suhopolje vjetar je digao krov s garaže i bacio na školu”, napisali su iz Virovitičko-podravske županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close