FOTO: Izvana je spoj betona i cigli, a iznutra pravo čudo moderne tehnologije

Autor: Marta Duić , 19. rujan 2019. u 11:23
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Za ovaj projekt korišteno je više izvora financiranja, OTP banka ih prati, HBOR im je pomogao s dijelom novca, a iz europskih fondova su osigurali 30 posto sredstava.

Arhitektonski studio Dva arhitekta dobitnik je prestižne američke nagradu Architecture MasterPrize 2019.  Nagradu su dobili za projekt Vinarije Galić u Kutjevu i to u konkurenciji radova iz  65 zemalja u kategoriji industrijske arhitekture. Vinarija Galić projekt je u koji je uloženo čak 54 milijuna kuna, otvorena je u prošle jeseni,  njen kapacitet je 630.000 litara, a u planu im je proizvesti 330.000 litara po godini. 

Od opreme se u novom objektu nalaze specijalni vinifikatori pomoću kojih se možete u svakom trenutku vidjeti što se događa s vinom. Imaju i eliptične bačve od 3300 litara, betonske posude i amfore za odležavanje vina, rađene specijalo za njih u Francuskoj. Dio vinarije je i laboratorij za analize i čak 500 jedinica za kušanje, od malih barrique bačvi nadalje, a osnovna svrha je raditi pokuse i pokušavati napraviti jedinstvena vina za tržište.

"Cilj nam je i turistički aspekt i to ne samo da gosti posjete našu vinariju nego da obiđu i sve vinare okolice Kutjevačkog vinogorja. Želimo oživjeti Slavoniju i u vinskom i u turističkom smislu˝, istaknuo je vlasnik vinarije Josip Galić prošle godina na obilasku organiziranom za novinare. Za ovaj je projekt koristio više izvora financiranja, OTP banka ih prati, HBOR im je pomogao s dijelom novca,  a iz europskih fondova su osigurali 30 posto sredstava. Od ukupnog iznosa koji je uložen dio je bio za opremu, a dio naravno za arhitektonsko rješenje studija Dva arhitekta.

Izvana je vinarija spoj betona i cigli, a iznutra pravo čudo moderne tehnologije i uređenja uz opremu na kojoj mogu pozavidjeti i brojne vinarije svjetskoga glasa.  Kako tvrdi Galić, izgled vinarije i činjenica da je opremljena po posljednjim trendovima privlači turiste i goste sa svih strana.

Vinarija Galić posluje od 2008.godine i tada su proizveli 30.000 bocaNajzastupljenija sorta im je graševina, a među nasadima vinograda je i 20.000 klonova graševine jer je vinarija partner na projektu Agronomskog fakulteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close