FOTO: Dubrovčanin osmislio jedinstven hrvatski proizvod, a njegovi suveniri traže se u Americi i Hong Kongu

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2015. u 11:58
Foto: Edivo vina d.o.o.

Navis Mysterium je morska tajna. A tajna je sve, od procedure pravljenja vina do ostalog. To je originalan proizvod kakvog nigdje nećete naći.

Ponudili smo priču koja potpuno pripada ovom našem kraju, a o kojem će ljudi definitivno pričati. U njemu nema ništa neprirodno, nema umjetne intervencije. Svaka boca je jedinstvena, pravi unikat, kaže za DuList Dubrovčanin Edi Bajurin, idejni tvorac jedinstvenog proizvoda kojeg će neki uvrstiti u rubriku suvenira, a neki drugi pak svrstati među zanimljivo dizajniranu vinsku avanturu.

'Posebno mi je bitno reći kako ovo nema nikakve veze s kineskim suvenirima, jer je sve do posljednjeg detalja hrvatsko. Jadransko more, vino ‘Plavac 2012.’ iz Janjine, glina koja se peče u Požegi, ‘noge’ od kovanog željeza iz Siska, pa borovina za kutije koje se rade u Varaždinu, staklo, pluto… Sve je hrvatsko, a uz to htjeli smo da bude što bliže originalu', nabraja Bajurin te objašnjava kako je uopće došao na ideju o uronjavanju amfore s bocom vina u dubinu Jadranskog mora.

Tri lokacije

'Još prije pet godina sam došao na ideju pokrenuti ovakav projekt, premda je priča počela slučajno još prije dvanaest godina, kad mi je sestra darovala jednu bocu vina koje je na vrhu imalo ostatke stare amfore. To mi je tada ostalo u glavi. Udružio sam se s Ivom Šegovićem, koji se bavi vinogradarstvom u Janjini', ističe Bajurin. Kaže kako se ideja o uranjanju boca i amfora u more činila izvedivom, ali je trebalo vremena kako bi se puno toga provjerilo i ispitalo.

'Prava priča počinje 2011. godine kad smo napravili prvo vino i počeli s istraživanjem, a prve amfore su bačene krajem 2013. i početkom 2014. godine. Krenuo sam na nekoliko različitih lokacija oko poluotoka Pelješca istražiti je li nešto tako uopće moguće. S bocama smo to odmah utvrdili, ali s amforama je u početku bilo poteškoća. Trebalo je vidjeti može li se staviti direktno staklena boca u amforu, jer bi vino moglo izgubiti na kvaliteti, može doći do prodiranja mora. Odlučili smo se za staklenu bocu 0,75l koja ide u glinenu amforu, a sve to skupa ide u more. Naravno, sve je trebalo zaštititi dobrim čepom, na to staviti dva sloja gume. Sve amfore posložene su u kavezima, a stavljen je i lokot kako bismo spriječili krađu', ispričao je Bajurin, ističući kako je s početnih desetak s vremenom broj lokacija suzio na tri.

'Sama proizvodnja je jako skupa, gotov proizvod košta nas puno. Ipak je riječ o jako dugom procesu. Zato Navis Misterium s drvenom kutijom košta 1500 kuna, boca s drvenom kutijom košta 350 kuna, a noge od kovanog željeza su 100 kuna. Prodaja je već počela i interes je velik, do Nove godine treba isporučiti 500 komada amfora i boca za SAD, a imamo narudžbe i iz Hong Konga, Češke, naravno i iz Hrvatske, jer najprije treba biti prisutan na svom tržištu', ističe Bajurin.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Već viđeno u Italiji, ali nema veze…..

Svaka čast!

New Report

Close