FOTO: Američki nosač aviona na nuklearni pogon uplovio u hrvatske vode

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2022. u 09:46
11.02.2022., Split - Americki nosac aviona USS Harry S. Truman stigao pred Split. Uplovljavanje nosaca aviona je rutinski posjet kakav jaca obrambena partnerstva izmedju SAD-a i saveznika sirom svijeta. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

USS Harry S. Truman (CVN 75), zajedno s fregatom Kraljevske norveške ratne mornarice Fridtjof Nansen HNoMS Fridtjof Nansen (F310) usidrit će se danas u Splitu, objavilo je američko veleposlanstvo.

Na istočnom dijelu gradske luke Split danas se usidrio američki nosač aviona USS Harry S. Truman na kojem se nalazi više od šest tisuća mornara i zrakoplovaca te 90 zrakoplova i helikoptera.

Taj nosač koji je u Splitu zadnji put bio 2015. dug je više od 330 metara, visok 74 metra, širok je 40 metara, dok je uzletno-sletna paluba na najširem dijelu široka 76 metara.

Može postići brzinu od 30 čvorova, pokreću ga dva nuklearna reaktora i četiri parne turbine, a naoružan je raketama i drugim naoružanjem.

Iz Ministarstva obrane rekli su kako je riječ o rutinskom posjetu radi logističke popune i odmora posade koja će boraviti u Splitu u veljači.

Američkim nosačem aviona zapovijeda kapetan Gavin Duff koji vjeruje da će posjet nosača aviona Splitu mornarima koji na njemu služe pružiti priliku da se odmore te pokazati predanost partnerima i saveznicima SAD-a u Jadranskom moru.

Komentirajte prvi

New Report

Close