Fondovi unovčili obveznica za više od 11 mlrd. kuna

Autor: Jadranka Dozan , 28. travanj 2020. u 21:59
Hrvatska narodna banka u ožujku je krenula u 'operaciju' kupnje državnih obveznica/Luka Stanzl/PIXSELL

Plan je da nova obveznica bude 7-godišnja (toliko je u prosjeku i dospijeće otkupljenih), i to s valutnom klauzulom.

Hrvatska narodna banka jučer je upriličila otkup državnih obveznica kroz tzv. operaciju fine prilagodbe. HNB je pritom otkupio 9,53 milijarde kuna nominalne vrijednosti obveznica RH različitih dospijeća (od 2025. do 2029.), a glavni akteri s druge strane ovaj put su bili mirovinski fondovi.

S obzirom na današnju razinu prinosa (osjetno niža nego prilikom izdanja) cijene pojedinih obveznica su 15 do 20 posto iznad nominalne vrijednosti pa je HNB-ova operacija težila zapravo više od 11, tj. bliže 11,5 milijardi kuna.

Glavnina tog novca završit će, dakle, na računima mirovinaca (u manjoj mjeri i kod drugih fondova), ali samo nakratko. Već za koji dan fondovi će ga reinvestirati u nove državne obveznica veličine oko 12 mlrd. kuna, a izdanje se očekuje iduće srijede. Plan je da nova obveznica bude 7-godišnja (toliko je u prosjeku i dospijeće otkupljenih), i to s valutnom klauzulom (sve otkupljivane su bile kunske), a očekuje se da će nositi prinos od oko 1%, moguće i neznatno niže.

U uvjetima jako smanjenih proračunskih prihoda i obveza po osnovnim tekućim rashodima i mjerama pomoći gospodarstvu, i tempo i potrebe zaduživanja rastu, pa se već za oko mjesec dana očekuje još jedna slična runda zaduženja.

Komentirajte prvi

New Report

Close