Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uvrstio Grad Makarsku među primjere dobre prakse

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2015. u 12:04
Foto: makarska.hr

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je brošuru ‘Primjeri dobre prakse projekata energetske učinkovitosti’ u kojem donose priče o projektima koji se provode uz bespovratne državne poticaje

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je brošuru 'Primjeri dobre prakse projekata energetske učinkovitosti' u kojem donose priče o projektima koji se provode uz bespovratne državne poticaje, a spomenuti primjeri pokazuju njihove koristi za društvo, okoliš i gospodarstvo. Među primjere uvršten je i projekt modernizacije javne rasvjete koji je Grad Makarska realizirao uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Podsjetimo, Grad Makarska je proveo projekt modernizacije javne rasvjete u sklopu kojega su zamijenjene neekološke i energetski neučinkovite svjetiljke i riješena predimenzioniranost sustava. Na postojeće stupove ugrađena je 531 ekološki prihvatljiva visokotlačna natrijeva svjetiljka, snage 70,100 ili 150 W. Svjetiljke imaju zaštitu od svjetlosnog onečišćenja te ugrađen sustav regulacije, koji u noćnom režimu rada smanjuje snagu svjetiljke za 50%. Na taj način je riješen problem predimenzioniranosti sustava, što uvelike pridonosi smanjenju potrošnje električne energije.

Vrijednost investicije je 2.183.287 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 873.315 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close