Financial Times svrstao hrvatsku regiju među 10 najboljih regija za privlačenje stranih ulaganja

Autor: Poslovni.hr/H , 01. ožujak 2018. u 18:37
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

“Jedina smo županija koja je 2014. imala BDP veći nego 2008., a u tom razdoblju zabilježili smo najveći rast plaća u Hrvatskoj” izjavio je Posavec.

Međimurje je u specijaliziranom izdanju Financial Timesa "fDi Magzine", koje prati i uspoređuje investicijska kretanja na svjetskoj razini, svrstano među prvih deset među regijama s manje od milijun i pol stanovnika, u kategoriji kvalitete strategije za privlačenje stranih ulaganja.

Međimurje je sedmo, u konkurenciji 146 lokacija koje imaju manje od 1,5 milijuna stanovnika.

Na konferenciji za novinare u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje, međimurski župan Matija Posavec izjavio da se takve nagrade ne dobivaju slučajno već su plod višegodišnjeg i sustavnog rada na privlačenju ulaganja, promicanju međimurskog gospodarstva i jačanju poduzetničkog okruženja.

Iznio je brojke koje po njegovu mišljenju pokazuju zašto je fDi Magazine svrstao Međimurje u TOP 10 regija budućnosti.

"Jedina smo županija koja je 2014. imala BDP veći nego 2008., a u tom razdoblju zabilježili smo najveći rast plaća u Hrvatskoj" izjavio je Posavec.

Osvrnuo se i na pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu kazavši kako Međimurska županija ima dvostruko veći izvoz od uvoza. Govoreći o porastu zaposlenosti istaknuo je kako je u protekle četiri godine otvoreno novih 2500 radnih mjesta.

Odgovarajući na pitanje koje su prednosti Međimurja u odnosu na druge regije, rekao je da su to geografski položaj, visoka razina komunalne infrastrukture, efikasna javna uprava i prije svega izuzetno radišni ljudi.

"Najbolja preporuka su investitori koji su već duže vrijeme kod nas. Ne samo da nisu otišli već proširuju svoju investicije otvarajući nove pogone i povećavajući zapošljavanje" poručio je Posavec.

Direktorica Regionalne razvojne agencije REDEA-e Sandra Polanec Marinović također je ocijenila kako uspjeh Međimurja nije slučajan.

"Izrađena je strategija za privlačenja izravnih stranih ulaganja, pojednostavljena birokracija, a provodimo i 'post-investment care', to jest pratimo ulagača i nakon investicije" izjavila je.

Za ovogodišnji izbor fDi Magazin je prikupio podatke o 489 lokacija (301 grad, 150 regija, 38 lokalnih partnerstava) u pet kategorija: gospodarski potencijal, radno okruženje, troškovna efikasnost, infrastruktura i pozitivno poduzetničko okruženje.

Strategije za promicanje ulaganja ocjenjivale su se na temelju prijava kojih je pristiglo 146.

Najboljom regijom prema strateškom promicanju ulaganja, odnosno regijom budućnosti proglašeno je šire područje Helsinkija.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Što nam više raste cijena – i što smo bolji…..to me je sve više strah , obzirom na politiku, da nas ne
prodaju Mađarima , kao regiju….za INU…

A o korupciji u Međimurju , reći ću odgovorno i kratko, da jedine probleme koje smo imali…su bili
kada su u Međimurje došli raditi – nemeđimurci ..tj. ljudi iz drugih krajeva…. ne poznajem ni jednog
a da nije pokušao mutiti, potkradati ili varati druge ….

Kakva stroga disciplina vlada ovdje najbolje pokazuje primjer oca – koji radi na parkiralištu, i koji je
savjesno zalijepio kaznu na automobil radi neplaćanja parkiranja ili prekoračenja vremena , svojoj
vlastitoj kćeri….. Čudite se ? Mi ne. On zna- da mu je radno mjesto koje čuva važnije od
kćerine kritike i sprdnje…
Po kulturi rada, mi smo najbliži sjeveru Europe, a radimo …dok se može ..dok se vidi , po danu..
kako se kaže…
Mali prosjeci plaća su zbog visokog udjela obrtništva, gdje rade cijele obitelji, pa im nije bitna isplata
plaća , nego druga korist iz obrta, a isto tako je i sa brojnim malim i srednjim poduzećima…
Velik broj blokiranih računa su , na žalost , naši Romi, koji su , kao i svaki drugi građanin dio naše statistike, a njihovo poimanje plaćanja obaveza je………. složeno./ svi su u blokadi, tako oni sami
kažu/.

Na -17 mi smo najnormalnije radili, nitko nam nije posvetio toliko prostora u medijima kao drugima…
Nije mi niti palo na pamet odgoditi niti jednu aktivnost.

Prema publikaciji FIC-a “Bijela knjiga”, najteži problemi u poslovnoj klimi s kojima se suočava Hrvatska i koji otežavaju dolazak izravnih stranih ulaganja mogu se sažeti u sljedeće kategorije:
pravna nesigurnost u smislu promjena u pravnom okruženju, mijenjanje pravila, neodgovarajuća provedba propisa EU; -Korupcija u sudstvu,državnoj administraciji ect
porezne obveze (promjene poreznog zakona, neujednačena rješenja različitih razina poreznih vlasti),-reketarenje i korupcija financijske i porezne službe
parafiskalne naknade (broj dodatnih troškova koji se moraju platiti, bez jasne povezanosti s poslovanjem), -harač oficijelni i koruptivni
javna uprava i pravosuđe – trajanje sudskih postupaka, ponekad potpuno različit tretman na lokalnim razinama od nacionalne, – nerazumni rokovi sudskih procesa, velikodušnost žalbenih postupaka i korupcija
pitanja rada (krut i neodgovarajući zakon o radu) –neimanje kompetentne,lojalne,motivirane radne snage
te pristup financijskim sredstvima- sve banke su filijale a centri odlučivanja su u Beču i Budimpešti.
Tome bi se moglo dodati još niz drugih argumenata!!

New Report

Close