Fina šalje 19.000 kazni, bez prethodne opomene

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. travanj 2019. u 08:51
Ministar Zdravko Marić, Foto: Patrik Macek / Pixsell

Protiv prekršajnog naloga okrivljenik ima pravo podnijeti prigovor u roku od osam dana od dana dostave prekršajnog naloga, bez naplate takse, preporučeno poštom ili neposredno.

Do kraja ovog mjeseca svako od 180 tisuća registriranih poduzeća trebalo bi predati godišnji financijski izvještaj o poslovanju u prošloj godini, u suprotnom riskiraju plaćanje nemale novčane kazne koja sustiže oko 19 tisuća vlasnika tvrtki koji nisu dostavili financijske izvještaje za 2017. godinu ili umjesto izvještaja Izjavu o neaktivnosti, piše Večernji list.

Popis tvrtki Fina je objavila na svojim stranicama u rujnu 2018. godine, a njihovim vlasnicima posljednjih tjedana pojačano stižu i 'dodatne čestitke' na kućne adrese – nalozi o 10 tisuća kuna novčane kazne za tvrtku i pet tisuća kuna novčane kazne za direktora jer nisu poštovali zakonsku obvezu predaje izvještaja, ističe dnevnik.

Podsjećaju da je Fina prije nekoliko godina postala ovlašteni tužitelj za izdavanje prekršajnog naloga, što znači da je ovlaštena slati kazne bez prethodne opomene poduzetnicima.

Među 19 tisuća poduzetnika koji nisu predali godišnje izvještaje, ističe Večernji, dosta je i poduzetnika početnika koji nisu ni znali za obvezu izvještavanja Fine, registrirali su poduzeće za deset kuna, nisu na njemu imali nikakvog prometa te su nagađali da ih država neće teretiti. Nemale kazne ne stižu samo za 2017. godinu nego i za prijašnje razdoblje.

"Fina objašnjava da je visina kazne (od 10.000 do 100.000 kuna za tvrtke i 5000 do 20.000 za direktora tvrtke) propisana Zakonom o računovodstvu te da oni izriču najniže iznose. Za sve koji su dobili rješenja, dobra je vijest da se kazna može ublažiti ako se žale u zakonskom roku unutar osam dana od uručenja.

Prihvati li Prekršajni sud olakotne okolnosti, kazne se mogu smanjiti na minimum propisan Prekršajnim zakonom – 300 kuna za odgovornu osobu i 2100 kuna za pravnu osobu", piše Večernji list.

"Protiv prekršajnog naloga okrivljenik ima pravo podnijeti prigovor u roku od osam dana od dana dostave prekršajnog naloga, bez naplate takse, preporučeno poštom ili neposredno. Za postupanje prema prigovoru nadležan je Prekršajni sud prema mjestu počinjenja prekršaja. Plaćanje novčane kazne prije podnošenja prigovora ili nakon što je prigovor podnesen smatra se okrivljenikovim odricanjem od prava na podnošenje prigovora, odnosno odustajanjem od već podnesenog prigovora", odgovorili su u Fini Večernjem listu.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Da, rade, ali sada šalju kaznu za 2016 godinu!!! Šalju kaznu onima koji su u toj godini brisani, onima koji su u pokušaju gašenja tvrtke išli na točku 70, član 1 i 3, kojim se tvrtka briše prisilno ukoliko tri godine zaredom ne preda GFI… u pokušaju da jeftino zatvore tvrtku, jer su inače dužni provesti stečajni postupak i likvidaciju troška najmanje 20KKN…

nije ovo nikakvo udaranje niti ima veze sa tim glupim nazivom kojime nazivate državne i javne namještenike, reda mora biti a vrijedni djelatnici fine imaju i obvezu raditi po pravilu i zakonu, svi poslovni subjekti imaju obvezu slanja izvještaja i svi oni to znaju ali mnogi ignoriraju i nitko im nije kriv zbog kazni koje će dobiti osim njih samih, umjesto da kritizirate shvatite da ovo institucije samo rade svoj posao!

Ovi kao i ZG Vodoopskrba namiču novac inovatvnim metodama! Strašno!

@viewer, ja sad ustanovio da sam sve na vrijeme predao online Poreznoj no zapelo mi je kod lozinke za RGFI jer su to dva odovjena sustava i to se nije predalo. Sad samo čekam kaznu… Strašno koliko komplikacije za malog poduzetnika u Hrvatskoj.
Sve bi se to dalo objediniti i stvoriti ugodniju poduzetničku klimu, ali nema volje. ABC

New Report

Close