Fina prodaje računovodstveni biznis, tražena cijena – nepoznata

Autor: Marija Brnić , 17. kolovoz 2021. u 08:00
Usluge vođenja financija i knjigovodstva nudi na više od 20 gradova u cijeloj Hrvatskoj/BORNA FILIĆ/PIXSELL

Javnim pozivom Fina traži poslodavca koji bi preuzeo dio poduzeća koji zapošljava 75 radnika.

Financijska agencija kreće u prodaju jednog dijela svog poslovanja, Fina Računovodstvenog servisa, no nakon desetljeća prigovora koji su državnoj agenciji upućivani zbog konkurencije privatnom sektoru računovodstva i knjigovodstva, ta odluka i nije posve iznenađujuća.

Javnim pozivom koji je objavila Fina traži poslodavca koji bi preuzeo dio poduzeća koji zapošljava 75 radnika, a usluge vođenja financija i knjigovodstva nudi na više od 20 gradova u cijeloj Hrvatskoj. Prema podacima iz javnog poziva, ta Finina poslovna jedinica ima oko 650 klijenata.

‘Ne uklapa se u strateški plan’

Na upit o razlozima prodaje tog segmenta poslovanja u Fini kažu kako posrijedi nije niti eventualni sukob interesa, niti eventualno loše poslovanje Računovodstvenog servisa.

“Nadzorni odbor Fine je 17. veljače 2021. usvojio Strategiju digitalne transformacije Fine za razdoblje 2021. – 2025., kojom se određuju nove strateške smjernice odnosno ciljevi za idućih pet godina.

Stoga, odluka o prenošenju Fina računovodstvenih servisa na novog poslodavca nije vezana ni uz sukob interesa niti loše prihode Servisa, već se isključivo radi o neuklapanju te djelatnosti u spomenuti strateški plan”, objašnjavaju u Fini.

No, konkretnije informacije o vrijednosti ovog dijela poslovanja i prihodima koje na godišnjoj razini Servis “ubere”, u Fini ne otkrivaju široj javnosti.

Upućuju na javni poziv, u kojemu je navedeno kako će podatke o poslovanju Računovodstvenih servisa dobiti svi zainteresirani po dostavljenom iskazu interesa, te potpisu Izjave o tajnosti.

Javnim pozivom nije tako istaknuta ni minimalna vrijednost za koju je Fina spremna prodati ovaj svoj servis, a razlog je, kako napominju u Fini, što je riječ o prvom koraku u ispitivanju interesa i eventualnog izdvajanja poslovanja.

(Ni)je prvi slučaj

Fini ovo nije i prvi slučaj da izdvaja neki svoj dio poslovanja, jer prije desetak godina u zasebnu tvrtku izdvojen je Fina Gotovinski servis, koji i danas posluje kao tvrtka u Fininu vlasništvu, no Računovodstveni servis bio bi prvi slučaj izdvajanja poslovne jedinice radi prodaje.

Prema podacima Poslovna.hr, temeljem godišnjeg financijskog izvješća, Fina GS lani je uprihodio 122 milijuna kuna i godinu zaključio s dobiti od 1,7 milijuna kuna, a zapošljava 705 radnika. Fina je, pak, imala ukupno 778 milijuna kuna prihoda i 10,5 milijuna kuna neto dobiti, a zapošljava nešto više od 2,7 tisuća radnika.

Dakle, Računovodstveni servis mali je segment njezinog poslovanja, a iako je Fina središnji izvor informacija o strukturi i rezultatima poslovanja poduzetnika po svim sektorima u Hrvatskoj, zasad ne daju informacije o poslovanju tvrtki koje se bave računovodstvenim i knjigovodstvenim uslugama i procjenu koju poziciju bi u njoj imao Finin računovodstveni servis da posluje kao samostalan gospodarski subjekt.

“Za potrebe ovog Poziva nismo pridavali posebnu pozornost strukturi poslovnih subjekata koji se bave tom djelatnošću, no u svakom slučaju smo spremni pregovarati sa svakom tvrtkom koja pokaže ozbiljan interes za preuzimanje tog dijela poslovanja Financijske agencije”, poručuju iz Fine.

O tome ima li naznaka o mogućem interesu, u Fini kratko odgovaraju da nemaju saznanja, te da su upravo iz tog razloga i objavili poziv. On će, pak, biti otvoren do 29. kolovoza, a bude li zainteresiranih, presudno kod odabira za Finu će biti kombinacija više kriterija, među kojima okvirni višegodišnji poslovni plan iz kojeg bi bilo vidljivo na koji način interesent planira uklopiti Računovodstveni servis u svoje poslovanje, potom zadržavanje svih radnika i njihovih prenesenih stečenih prava.

Jedan uvjeta da se uzme u razmatranje potencijalni kupci moraju imati minimalno pet godina poslovanja u računovodstvu i godišnje prihode od najmanje 5 milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close