Fina odgađa e-dražbe, HOK traži prekid postupaka

Autor: Suzana Varošanec , 25. ožujak 2020. u 21:59
Odvjetnici su prijedlog uputili resoru Dražena Bošnjakovića /P. M. /PIX

Predložene mjere odnose se i na prekid tijeka materijalnih i procesnih rokova u sudskim i upravnim postupcima te način rada sudova i javnopravnih tijela.

Privremeno se odgađaju e- dražbe preko Fine  za prodaju nekretnina i pokretnina u ovrhama  i stečajevima, kojih je do kraja 2019. održano ukupno 14.854, a izuzete  su  samo one u kojima je nadmetanje u tijeku.

To je dio očekivane intervencije Ministarstva pravosuđa,  dok pojedine zemlje već donose nova pravila za rad sudskih I upravnih tijela.

Slovenija je  upravo usvojila  novi zakon o prekidu tijeka rokova u sudskim I upravnim postupcima,  kao i  o prekidu ovih postupka. Kod nas se  slično rješenje očekuje nastavno na  preporuke o odgodi svih postupaka u kojima je potrebno zakazati ročišta, ako nisu hitni.

Tako je Hrvatska odvjetnička komora na svojim stranicama objavila da je izradila  Nacrt prijedloga Zakona o interventnim mjerama na području sudskih i upravnih postupaka zbog epidemije izazvane koronavirusom, koji je upućen Ministarstvu pravosuđa s prijedlogom za žurno donošenje.

Predložene  mjere odnose se i na prekid tijeka materijalnih i procesnih rokova u sudskim i upravnim postupcima te  način  rada sudova i javnopravnih tijela.

Kad je riječ o e-dražbama, svi objavljeni pozivi na uplatu predujma za pokriće troškova prodaje  te pozivi na sudjelovanje, stavljaju se izvan snage, te će se po prestanku navedenih okolnosti ponovno objaviti pod istim uvjetima prodaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close