Fina će danas sudovima predložiti pokretanje stečaja za 2939 tvrtki

Autor: Suzana Varošanec , 20. listopad 2020. u 14:00
Za razliku od fizičkih, pravne osobe nisu imale poštedu od ovrha/SHUTTERSTOCK

Očekuju se ‘svježi’ podaci o broju iznosu blokada pravnih osoba na dan 30. listopada, zadnji su oni do 30. rujna.

Prva obrada podataka nakon prestanka moratorija na ovrhe u dijelu prisilne naplate blokiranih fizičkih osoba, razlog je neočekivanog optimizma. Fina je jučer, kad se sustav aktivirao, već u 10 sati premašila svoj desetogodišnji povijesni rekord po broju naplaćenih naloga. U 12 sati je bio udvostručen te u 14 sati utrostručen, tvrde upućeni.

Koliko će blokiranih na osnovu ispunjenja obveza (u prosjeku ih ovršenik ima nekoliko) tako biti deblokirano, bit će uskoro poznato, no iz ovog proizlazi da je dio ovršenika iz redova blokiranih građana raspolagao s većim iznosim novca na računima nego ranije.

Stanje na tržištu

U istom tonu su i prve informacije o predstojećim aktivnostima Fine na planu ispunjavanja obveze iz Stečajnog zakona po kojem se upućuju u trgovačko sudstvo njezini stečajni prijedlozi za pravne osobe koje ispunjavaju zakonske uvjete za stečaj –   120 dana blokade njihovih računa.

“Fina će trgovačkim sudovima 20. listopada dostaviti prijedloge za otvaranje stečajnog postupka, odnosno prijedloge za provedbu skraćenog stečajnog postupka za 2939 pravnih osoba. Riječ je o tvrtkama koje su na 19. listopada ispunjavale uvjete za pokretanje stečajnog postupka”, stoji u Finim odgovoru.

Pokazatelj je to stanja na tržištu na kojem se stalno generiraju pravne osobe koje ispunjavaju uvjete za stečaj, zahvaljujući sustavu koji je uspostavljen još 2015. te sena aktualni, tekući način iznova s tržišta odstranjuju tvrtke koje nisu sposobne izvršavati obveze.

4,1

milijardi kuna dugovalo je blokiranih 6700 pravnih osoba na kraju lipnja

Stečajni automatizam odlično čisti gospodarstvo od nesposobnih tvrtki, te je gotovo 3000 njih primjeren broj za koji se vjeruje da će ubuduće dobiti kratki nastavak stečajnog procesa na nadležnim trgovačkim sudovima.

Riječ je o pravim osobama kod kojih nema dovoljno imovine ni za podmirenje troška stečaja, što za vjerovnike znači vjerojatno trajni gubitak. Stav je nekih sudova čak i da se nekretninom može završiti u skraćenom stečaju.

U takvom simplificiranom postupku u kojem je dužnik s nekretninom brisan, tek onaj vjerovnik koji uplati troškove vođenja postupka potom može realizirati svoje pravo u redovnom stečaju kroz prodaju nekretnina. U suprotnom slučaju, a kako nema besplatnog stečaja, nekretnina će glasiti na brisanu pravnu osobu, što otvara i pitanje tko će jedinicama lokalne samouprave plaćati komunalnu naknadu.

Iz Fine navode i da se 69 pravnih osoba koje su na dana 18. travnja imale uvjete za pokretanje stečajnog postupka, u međuvremenu deblokiralo. Za njih sudovima neće dostaviti prijedloge za otvaranje stečajnog postupka.

Pojačana aktivnost

Sa zanimanjem se očekuju svježi podaci o broju iznosu blokada pravnih osoba na dan 30. listopada, jer zadnji koji se donose na razdoblje od 18. travnja do 30. rujna pokazuju da je Fina zaprimila 23.790 osnove za plaćanje na teret ovršenika pravnih osoba, što jest pojačana aktivnost ovrhovoditelja, ali ne odražava ukupno razdoblje.

Pravne osobe nisu imale benefit kao fizičke jer je Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima privremeno suspendirao naplatu dugova preko Fine u odnosu na fizičke osobe, ali ne i u odnosu na pravne.

Tako je na kraju rujna bilo blokirano 6700 pravnih osoba, u iznosu 4,1 mlrd. kuna, od čega je njih 388   imalo blokadu do 60 dana te se te tvrtke bore s kratkotrajnom nelikvidnošću i imaju mogući izlaz u predstečaju. Ostale su stečajni kandidati.

Komentirajte prvi

New Report

Close