Fimi medija: Ante Todorić sljedeći na klupi za svjedoke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2012. u 16:34
PXL

Poslovni tajnik Uprave CROSCO-a Mladen Bradač rekao je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da ih je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić uputio na marketinšku tvrtku Fimi medija.

Poslovni tajnik Uprave CROSCO-a Mladen Bradač rekao je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da ih je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić uputio na marketinšku tvrtku Fimi medija.

Svjedok je ispričao da je nakon formiranja uprave na čelu s Bojanom Milkovićem u tvrtku došao Barišić s vlasnicom Fimi medije Nevenkom Jurak i rekao im da ako CROSCO ima potrebe za propagandno-marketinškim materijalom taj posao može ponuditi njenoj tvrtki.

Umirovljeni strojarski tehničar Bradač ispričao je da je nakon toga u upravi održana prezentacija koju je vodila Anita Lončar, suradnica u Fimi mediji koja se nagodila s USKOK-om nakon što je priznala da je sudjelovala u izvlačenju novca iz državnih tvrtki kojima se punio HDZ-ov "crni fond".

Za stanje u tvrtki prije dolaska Milkovića, svjedok je rekao da je bilo na "rubu kolapsa" te da joj je prijetilo gašanje. Tada ga je nazvao bivši premijer Ivo Sanader i rekao mu da se javi članu Uprave Ine Josipu Petroviću koji je po tvrdnjama ranijih svjedoka slovio kao siva eminencija u Ini. Milković je nakon toga preuzeo dužnost predsjednika uprave CROSCO-a, tvrtke u vlasništvu Ine.

Upitan zašto je njega zvao Sanader, svjedok je rekao da bivšeg premijera i njegovu obitelj poznaje još od 1993. "Premijer je imao uvid, bilo je logično da ako nekoga poznaješ da dobiješ informaciju i s te strane", objasnio je svjedok, dodavši da je i njegov pokojni tast bio u dobrim odnosima sa Sanaderom. Kazao je da na druženjima sa Sanaderom nije bilo priča o poslu, osim što mu je jednom spomenuo da stanje u CROSCO-u nije dobro.

Tijekom 2003. i 2004. na "nekakvim" susretima na kavi sa Sanaderom bili su Barišić, ministri Božo Biškupić i Dragan Primorac te Luka Bebić i Mario Zubović, rekao je svjedok. Tvrdi da nikad nije bio član HDZ-a, a na dužnost poslovnog tajnika stupio je s dolaskom Milkovića. Rekao je da je Barišića upoznao s Milkovićem 2005. ili 2006. u restoranu Baltazar i da je tu bio prisutan i Josip Petrović.

Za optuženu bivšu HDZ-ovu blagajnicu Branku Pavošević prvi put je čuo kad je njezin suprug došao u upravu "imperativno" tražiti da se njihovoj tvrtki dodjeli posao. "Iz njegove priče ispalo je da je on vrlo utjecajan i moćan. Spomenuo je da je bio kažnjeno gonjen i da je spreman na sve – kako primiti uslugu tako i dati", posvjedočio je Bradač.

Nakon toga ga je Branka Pavošević u nekoliko navrata pitala da li CROSCO može dati posao njihovoj tvrtki. Na njezin upit je li joj preko Barišića prijetio otkazom, svjedok je rekao da to nije istina.

"Vi ste meni prvi prilazili, spominjali ste kredite, i ako sam bio agresivan to je zato što se nisam time htio baviti", odgovorio je. U nastavku suđenja 15. listopada trebali bi biti ispitani bivša čelnica Hrvatske lutrije Vesna Bakran i Ante Todorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close