Fiktivnim krčenjem do 700.000 kuna

Autor: Saša Paparella , 30. studeni 2015. u 14:20
Franjo Lucić tvrdi da ima sve potrebne 'papire'

Sporno je probijanje šumskih puteva, ugovoreno 2008., koje nije ni obavljeno, ni propisno dokumentirano. Prozvani Lucić tvrdi da je sve čisto.

Redakcija Poslovnog dnevnika u posjedu je fakture koju je tvrtka Tofrado iz Pleternice, u vlasništvu aktualnog HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića, ispostavila 31. prosinca 2008. Upravi šuma podružnica (UŠP) Požega. Prema njoj je Tofrado, koji je u međuvremenu otišao u stečaj ostavši Hrvatskim šumama dužan 16 milijuna kuna, tražio 73.017 kuna za navodnu izgradnji šumskih puteva u Šumariji Kamenska, koja spada pod Požegu.

Kako se čini, Tofrado nije izvršio sve ugovorene radove, a što se pokazalo prilikom uvida u arhiv UŠP Požega, što nam je na naše traženje omogućila Uprava Hrvatskih šuma.

Aladrović potpisao

U Požegi nas je Dražen Dumančić, voditelj UŠP-a, dočekao sa stolom punim dokumentacije o angažmanu Tofrada, a koju je njegov tim pronašao nakon višednevnog pretraživanja arhiva.

“Postoji ugovor od 14. travnja 2008, u kojem piše samo da Tofrado do kraja 2008. daje na korištenje buldožer za izgradnju šumskih puteva u šumarijama Požega, Kamenska i Kutjevo, što bi se trebalo platiti 742.500 kuna. Posve je očito da je ugovor sklopljen samo formalno jer mu nedostaju osnovni detalji, primjerice koliko kilometara zauzvrat treba napraviti i na kojim lokacijama”, kaže Dumančić.

Ugovor su s Tofradom potpisao je Marijan Aladrović, tadašnji voditelj UŠP Požega i kasniji HDZ-ov župan.

Od standardne dokumentacije, građevinske knjige nisu nađene, a od dnevnika rada stroja za Šumariju Kamenska nađen je samo dio.

“Navodi se da je u jednom danu iskopan put 660 metara za sedam sati rada, što je gotovo nemoguće”, tvrdi Dumančić. “Piše da su svaki dan radili po osam sati, ali niti to nije moguće. Strojevi Tofrada nisu bili novi, velika vjerojatnost je da su se često kvarili. Teško je sada reći koliko je posla napravljeno, to znaju samo potpisnici računa” kaže.

 

16 milijuna kuna

Lucićeva je tvrtka ostala dužna Hrvatskim šumama

Navodno u arhivu ima i naplaćenih Tofradovih računa koji se ne oslanjaju niti na jedan ugovor. Isto tako, na uvid smo dobili dva skoro ista računa na kojima je samo izmijenjen datum i ime šumarije, vjerojatno kako bi bili dvaput naplaćeni. Iako se u ugovoru s Tofradom spominju samo šumarije Kamenska, Kutjevo i Požega, neki računi glase i na Šumariju Pleternica i Čaglin. Nadalje, spominje se rad bagerom, iako se u ugovoru navodi samo buldožer…

Postoje računi o radovima u Šumariji Pleternica od 20. svibnja 2008., gdje je bager navodno probio 17 kilometara puta i to je sve uredno naplaćeno, iako nije pronađena popratna dokumentacija. Teško je rekonstruirati što se događalo jer se ne slažu ugovori, fakture, dnevnici rada stroja, niti je nađena građevinska knjiga.

Niti za navodno izgrađenu dionicu od 9,7 km nema dnevnika rada stroja. Na jednom dokumentu piše da je Tofradov bager 8. prosinca bio u Čaglinu, no tamošnji šumari tvrde da ga tog dana nisu vidjeli.

Nakon što je 2012. preuzeo UŠP Požega, Dumančić je prekinuo praksu da Tofrado uzima trupce bez plaćanja. “Vidjevši da im više nećemo poklanjati robu, otvorili su stečajni postupak”, kaže.

DORH provodi izvide

Druge su tvrtke mogle uzeti robu do vrijednosti od 10 posto nenaplaćenog duga, a za Tofrado je taj limit godinama bio čak pet milijuna kuna. Zbog nebrige u raspolaganju državnom imovinom, Lucićev se dug prema Hrvatskim šumama popeo na 17 milijuna kuna, od čega je naplaćeno svega 1,2 milijuna.

Zbog tog je slučaja DORH već zaprimio nekoliko kaznenih prijava ali od građana, a ne i iz uprave Šuma. Tamo nam je pak obećano da će se “vezano za informacije o radovima na izgradnji cesta u Šumariji Kamenska provesti interna kontrola. Ako se utvrde nezakonitosti, podnijet ćemo prijavu DORH-u”.

U DORH-u se nam rekli da su “povodom zaprimljenih osam anonimnih sukcesivnih podnesaka provedeni izvidi, dok su povodom preostalih navoda u tijeku izvidi i provjere navoda”, potvrdila nam je Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica u Sl. Brodu.

Za komentar smo zamolili Franju Lucića.

“Svatko danas može podnijeti kaznenu prijavu, no sve se to na sudu mora dokazati. Tofrado je s Hrvatskim šumama uvijek radio temeljem javnog natječaja. Mi imamo dokaze da je tu sve bilo u redu- račune, otpremnice. Sve je to politika, iza slučaja stoji SDP- ovac Zdravko Ronko, bijesan što je HDZ u požeško- slavonskoj županiji osvojio sve gradove i općine. Ronko već 15 godina protiv mene podnosi kaznene prijave, DORH se već bavio Tofradom i pokazalo se da je sve u redu”, tvrdi Lucić.

Na našu molbu da nam omogući uvid u Tofradovu dokumentaciju o radovima u Šumariji Kamenska, kao što su nam to omogućile Hrvatske šume, rekao je da će dokumente dati samo sudu. Savjetovao nam je da ne pišemo o tom slučaju prije okončanja eventualnog sudskog postupka, a u protivnom je zaprijetio sudskom tužbom. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve same poštenjačine u tom HDZ-u, gdje ti prođu tu trava više ne raste, HDZje pošast gora od skakavaca koji su poharali Egipat.
Lopove kao ovaj Lucić i sve koji su s njima bili u dealu treba na dugogodišnju robiju pa da onda krče po šumama, ali ne za svoj džep, nego za neku općekorisnu svrhu.

New Report

Close