Fasimon: Ina će još razmisliti o ulaganju 500 mil. € u rafineriju Rijeka

Autor: Marina Šunjerga/VL , 21. studeni 2018. u 22:00
Šef Uprave Janafa Dragan Kovačević/Tomislav Miletić/PIXSELL

Janaf u Zagrebu okupio ‘kremu’ industrije.

Globalno tržište nafte dosegnuti će svoj vrhunac potrošnje u 2032. nakon čega slijedi lagana stagnacija, moglo se čuti na Janafovoj međunarodnoj konferenciji 'Energetika i naftne kompanije u izazovima 21. stoljeća' koja je u Zagrebu okupila gotovo 40 posto najvećih energetskih kompanija svijeta – čelnike energetskih kompanija u regiji, menadžere najvećih svjetskih energetičara, ali i ministre i veleposlanike.

  "Ovdje je napravljen najjači kontakt između energetskih kompanija, gotovo 40 najjačih je došlo", kazao je Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa istaknuvši da Janaf opskrbljuje naftom cijelu Europu čime iskorištava geostrateški položaj RH. "O nama ovisi hoće li rafinerije raditi ili neće. Počeli smo se baviti i višom fazom u blendanju, skladištenju nafte. Krajnji cilj je napraviti Adriatic Spot na Omišlju kako bismo postali glavni trgovac nafte i derivata na Mediteranu", zaključio je Kovačević i istaknuo da će nafta i u 2040. zauzimati najmanje 27% udjela u ukupnom energetskom miksu, kao i plin.

 

40 posto

najjačih kompanija svjetskog energetskog sektora na konferenciji u Zagrebu

Govoreći o rafinerijskom poslovanju analitičari su istaknuli kako u idućih 20 godina svjetsko tržište očekuje novi ciklus konsolidacije koju će preživjeti samo najkvalitetniji. U tom kontekstu predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon više je puta naglasio da se mora 'dobro razmisliti o budućnosti rafinerijskog biznisa u Hrvatskoj'. Naglasio je da odluku o plasmanu 500 milijuna eura u modernizaciju rafinerije Rijeka moraju dobro promisliti, a iz tog izlaganja bilo je lako naslutiti da budućnost sisačke rafinerije nije svijetla.

Veleposlanik Rusije Anvar Azimov poručio je da je Rusija zainteresirana uspostaviti s EU zajednički gospodarski i humanitarni prostor kad se ukinu sankcije. "Ispunjavamo više od 40% europskih potreba naftom i plinom. U Hrvatskoj Rusija nema namjeru nadmetati s SAD-om, jer niša koja je već uspostavljena odgovara hrvatskim nacionalnim interesima", rekao je Azimov. Resorni ministar Tomislav Ćorić pozvao je sve da se uključe u javnu raspravu o Zelenoj knjizi na temelju koje će se izraditi energetska strategijaRH do 2030., a istaknuo je i da je novi Zakon o eksploataciji ugljikovodika pojednostavio ulaganja.

Komentirajte prvi

New Report

Close