‘Fakultet nas ne priprema za sposobnost rada pod pritiskom’

Autor: Ivan Tominac , 15. ožujak 2020. u 21:59
Hrvatski studenti nerijetko studiraju duže od propisanog, prosjek je iznad 7 godina, a da bi stekli i vještine koje nisu dane obrazovanjem, neki upisuju i apsolventske godine/IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Čak 39% mladih globalno misli da su poslovi koje traže nakon obrazovanja njima nedostupni.

Trećina mladih, tj. 31%, smatra da vještine i obrazovni programi ne odgovaraju predodžbama o karijeri, a još više njih, 39%, kaže da poslovi koje traže nakon školovanja nisu dostupni na njihovim tržištima.

Rezultati su to istraživanja koje je Unicef, kao UN-ov međunarodni fond za djecu, u veljači ove godine proveo online na 40.000 mladih iz 150 zemalja, a sa ciljem ispitavanja stavova o tome pruža li im obrazovanje potrebne vještine za pronalazak posla.

Podaci s društvene platforme U-Report na kojoj je provedeno istraživanje opisuju kako 22% ispitanih želi učiti o upravljanju, 19% smatra bitnim analitičko razmišljanje i inovacije, dok ih 16% vjeruje kako bi s fakulteta trebali izaći s relevantnim znanjima obrade informacija i podataka.

“Fakultet me neće pripremiti za sposobnost rada pod pritiskom, a nerijetko ni vještinama rukovodstva i sposobnosti rješavanja problema. To su vještine koje su u ovom trenutku apsolutno nedokazive diplomom, a sve traženije na tržištu”, rekao nam je student prava Sveučilišta u Rijeci Luka Basa, komentirajući nalaze istraživanja Unicefa.

Kako bi ipak stekli traženo, hrvatski studenti nerijetko studiraju duže nego što je propisano. Prosjek studiranja prelazi 7 godina, a kako bi stekli potrebne vještine koje im nisu dane obrazovanjem nerijetko upisuju i apsolventske godine ili se odlučuju na radni odnos prije upisa na fakultet.

“Prije upisa fakulteta radila sam u svojoj srednjoškolskoj struci, a zatim i u ugostiteljstvu. Odlučila sam se na to jer sam smatrala da će mi radno iskustvo pomoći u kasnijem zapošljavanja. Danas studiram turistički i hotelski menadžment, a iako ne studiram sa svojom školskom generacijom, smatram da je to bila dobra odluka”, rekla je studentica Sveučilišta Libertas Žaklina Kos Grabar.

Globalno čak 10 milijuna mladih svakog mjeseca stječe mogućnost pristupa tržištu, no do prvog posla čekaju više od četiri godine. Situacija bi se mogla pogoršati, a razlog tome je potencijalna ugroza do koja dolaze automatizacijom poslova koja bi mogla istrijebiti 20-40% sanašnjih radnih mjesta.

U svrhu rješavanja nekih od ovih izazova, Unicef i mreža tvrtki PwC udružit će snage tijekom sljedeće tri godine i suradnjom pružiti podršku istraživanjima o vještinama koje su rastući globalni izazov te razvoju, širenju i financiranju programa obrazovanja i usavršavanja vještina.

Podržat će se, navode iz PwC-a, platforma Svjetskog gospodarskog foruma Reskilling Revolution, čija je svrha omogućiti bolja radna mjesta, obrazovanje i vještine za milijardu ljudi u sljedećih 10 godina. U planu je i pružanje podrške globalnom partnerstvu Generation Unlimited čiji je cilj pomoći mladima uspješno pronaći odgovarajući posao nakon obrazovanja i osposobljavanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close