Evo za koliko bi vam mogla porasti plaća nakon rezanja poreza

Autor: Poslovni.hr , 08. srpanj 2020. u 09:10
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Marić kaže da smanjenje stopa neće vezati uz početak iduće godine, već će s njime ići odmah te će se učinak tog poteza osjetiti na prvim plaćama nakon što Sabor prihvati zakonske promjene.

Nova će Vlada, kaže Marić, odmah krenuti s dodatnim poreznim rasterećenjima, prije svega smanjenjem poreza na dobit i poreza na dohodak.

Plaće se oporezuju s dvije stope, a izborni program HDZ-a predvidio je smanjivanje stopa poreza na dohodak s 36 na 30 posto i s 24 na 20 posto. Marić kaže da smanjenje stopa neće vezati uz početak iduće godine, već će s njime ići odmah te će se učinak tog poteza osjetiti na prvim plaćama nakon što Sabor prihvati zakonske promjene.

Zaposlenima koji mjesečno zarađuju oko 8000 kuna bruto, odnosno 5700 neto, plaća bi trebala porasti 100 kuna, a ljudima čija je mjesečna bruto plaća oko 15.000 kuna neto bi porastao oko 300 kuna, s 9700 na 10.000 kuna neto, izračunao je Večernji list. Radnicima čija je bruto plaća 5000 kuna smanjenje tih poreznih stopa neće donijeti nikakvu povišicu jer oni ni sad ne plaćaju porez na dohodak. Ministarske i plaće saborskih zastupnika spomenutim smanjenjem poreznih stopa trebale bi porasti 800 kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dodao bih samo da možda EU radi na sličan način, ali naša RH je na pred zadnjem mjestu te Europe, iz koje uglavnom prepisujemo naj lošije Zakone? Zašto je obračun penzija uzet iz Švicarske “koja nije članica EU-a”? A osim nas ima “naj gori obračun penzija čak na Svijetu!!!

Bez naplate poreza samo za prodanu robu, mi nećemo tako brzo riješiti problem poreza! Ali, kako smo i tako godinama uništavali prodaju a time i proizvodnju, zanima me koliko će to biti moguće još dugo biti ili voditi porezna politika!! Čak se i prostitutki plaća po obavljenom poslu! Nikako unaprijed! Šalite se godinama takvim načinom porezne politike, a to ne može trajati unedogled! Osim toga, treba rasteretiti umirovljenike, koji sad rade deset godina duže a dobivaju upola manje penzije!

New Report

Close