Evo tko najviše iseljava iz Hrvatske u potrazi za poslom

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2017. u 16:37
Foto: Thinkstock

Hrvatska europarlamentarka Petir smatra kako je potrebno daljnjim poticajima motivirati države članice na djelovanje.

Na sjednici Odbora za žene i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta ovoga se tjedna raspravljalo o provedbi Inicijative za zapošljavanje mladih u državama članicama koja je pokrenuta 2013. godine kako bi podržala mlade ljude u dobi do 25 godina koji nisu u sustavu obrazovanja niti su zaposleni i uz to žive u regijama gdje je nezaposlenost mladih bila veća od 25%.

U raspravu se uključila i hrvatska zastupnica Marijana Petir kao izvjestiteljica u sjeni Europske pučke stranke (EPP) koja je istaknula kako se radi o izuzetno važnoj temi, a kako ni Inicijativa za mlade ni Garancija za mlade unatoč svim stremljenjima zastupnika do sada nisu dale zadovoljavajuće rezultate. Naime, mladi teško pronalaze stalan posao, poslodavci im nerado daju šansu te teško stječu ono potrebno iskustvo kako bi mogli sklopiti trajne ugovore o radu.

„Iz Hrvatske je posljednjih nekoliko godina otišlo gotovo 80 000 ljudi, a od toga velika većina mladih koji su napustili Hrvatsku tražeći bolju budućnost i zaposlenje u drugim državama članicama u zapadnoj Europi. Stoga smatram da je daljnja provedba Inicijative za mlade od neodgodive važnosti jer je to gorući problem europskog društva i velik dio odgovornosti imaju države članice koje bi trebale pronaći adekvatna rješenja primjerena uvjetima koji vladaju na njihovom tržištu rada“, kazala je Petir.

Hrvatska europarlamentarka Petir smatra kako je potrebno daljnjim poticajima motivirati države članice na djelovanje, a  posebnu bi pažnju trebalo obratiti i na grupe slabije obrazovanih mladih ljudi koji u obrazovnom procesu nisu prošli sve ono što tržište rada danas od njih traži. Petir je skrenula pažnju i na mlade žene koje također teže pronalaze posao od svojih muških vršnjaka, a to posebno dolazi do izražaja u ruralnim područjima.  

Marijana Petir je istaknula i potrebu bolje koordinacije između već postojećih mjera na europskoj razini i implementacije Inicijative za mlade u državama članicama jer smatra da se samo uspješnom koordinacijom postojećih financijskih sredstava i politika može doći do željenih ciljeva – osiguranja radnih mjesta za mlade ljude.

„Naša je dužnost učiniti sve kako bismo mladim ljudima omogućili da ostanu živjeti u svojim državama članicama za što su preduvjet sigurna radna mjesta“, zaključila je Petir.

Podsjećamo, zastupnica Petir je pozdravila dodatnih 500 milijuna eura u 2017. godini za Inicijativu za zapošljavanje mladih, dio od ukupno 1,2 milijardi eura dogovorenih za razdoblje 2017. – 2020. koje je Europski parlament odobrio na posljednjoj plenarnoj sjednici održanoj sredinom rujna u Strasbourgu.

Komentirajte prvi

New Report

Close