Evo što se više ne priznaje kao osobni odbitak 

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2013. u 13:20
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

‘Ukinuta je većina poreznih olakšica, pa je iščezao i jedan od glavnih motiva podnošenja poreznih prijava.’

S obzirom da je još sredinom 2010. ukinuta većina poreznih olakšica, iščezao je i jedan od glavnih motiva podnošenja poreznih prijava za građane koji nisu obvezni to učiniti, ali su ranije to ipak činili svojevoljno, nadajući se povratu poreza upravo temeljem olakšica koje im je tada jamčila država, piše Novi list.

U smislu poreznih olakšica nema bitnih promjena u odnosu na prošlu, odnosno od poreznih se olakšica i dalje priznaju samo one po osnovi prebivališta na brdsko-planinskom području ili na području od posebne državne skrbi, te odbici za uzdržavane članove obitelji. No, promjena u referentnom Zakonu o porezu na dohodak lani je ipak bilo, iako ih dio nije izravno vezan za samo podnošenje prijave. Primjerice, novost je da je s 1. ožujka 2012. promijenjen osobni odbitak, koji je tako s dotadašnjih 1.800 kuna mjesečno povećan na 2.200 kuna mjesečno, a za umirovljenike sa 3.200 na 3.400 kuna mjesečno. Druga promjena Zakona odnosi se na oporezivanje isplate dividende i udjela u dobiti od 12 posto, no ni to nije bitno u smislu povrata ili uplate po prijavi, piše list, jer se već kod svake isplate dividende mora obračunati i porez.

Nekad su se naime kao odbitak priznavale i premije životnog osiguranja, dobrovoljno mirovinsko, te dopunsko zdravstveno osiguranje, kao i olakšice za troškove raznih zdravstvenih usluga ili kupnju, gradnju i održavanje prvog stana, što se dokazivalo računima koje bi građani prilagali poreznoj prijavi, no ništa od toga više se ne priznaje, piše Novi list. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

plačamo državi tolike poreze gore nego u vrijeme Franje Tahija,a što smo dobili zato,loše prometnice pune ležećih policajaca,loš javni prijevoz,kamere koje nas špijuniraju…

New Report

Close