Evo što Josipović, Karamarko i Vukićević misle o Milanovićevom odlasku u Beograd

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. siječanj 2013. u 17:47
Zoran Milanović; Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u utorak da je odlazak premijera Zorana Milanovića u posjet Beogradu, gdje će se sastati u srijedu sa svojim kolegom po dužnosti Ivicom Dačićem, vrlo dobar korak te da je uvijek pravi trenutak za uspostavljanje boljih odnosa sa susjedima.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u utorak da je odlazak premijera Zorana Milanovića u posjet Beogradu, gdje će se sastati u srijedu sa svojim kolegom po dužnosti Ivicom Dačićem, vrlo dobar korak te da je uvijek pravi trenutak za uspostavljanje boljih odnosa sa susjedima.

"Uvijek je pravi trenutak za uspostavljanje boljih odnosa sa susjedima. Meni je drago da premijer Milanović ide u Srbiju, da ide u Beograd. To je prilika da onaj zastoj koji je nastao u odnosima između Hrvatske i Srbije odnedavno na neki način otklonimo", rekao je Josipović u izjavi za novinare na marginama prijema koji je priredio za predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u Hrvatskoj u prigodi Božića i Nove godine.

"Mislim da ono što se napravilo zadnje tri godine u popravljanju odnosa treba naprosto nastavljati dalje. Naravno, moramo znati da ima dosta pitanja o kojima mislimo različito, ali bez razgovora nema raščišćavanja sporova", istaknuo je predsjednik.

Po njegovim riječima, doći će trenutak i za sastanak na predsjedničkoj razini. "Taj trenutak će doći onda kada javnost u Hrvatskoj i Srbiji budemo mogli uvjeriti da imamo zajedničku platformu za razvoj naših odnosa. Ovo je prvi korak, dakle razgovor naših premijera je vrlo dobar korak", kazao je on.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je novinarima da je za poboljšanje odnosa uvijek pravi trenutak.

"Mislim da je za poboljšanje odnosa uvijek pravi trenutak. Te odnose sigurno treba popraviti, oni nisu dobri. Moramo biti svjesni činjenice da mi sa Srbijom imamo gospodarske odnose i robnu razmjenu koja je dosta kvalitetna", kazao je Karamarko dodajući da treba izaći iz trenutačne situacije, odnosno zastoja u odnosima.

"Mi smo svjesni da je Srbija nakon oslobađajuće presude našim generalima upala u jednu fazu frustracije. Međutim, Srbi se napokon moraju pomiriti sa činjenicom, pogledati istini u oči, da su bili agresori koji su izgubili, koji nisu uspjeli", ocijenio je.

Na pitanje novinara podržava li odlazak premijera u posjet Beogradu, Karamarko je odgovorio: "Apsolutno, treba te odnose napokon poboljšati ali uz neke preduvjete."

Srbijanski veleposlanik u Hrvatskoj Stanimir Vukićević kazao je novinarima da se sastanak dvojice premijera trebao održati puno ranije. Naglasio je da je ovo prvi posjet na toj razini otkako su održani izbori u Hrvatskoj i Srbiji te da stoga "ima veliku važnost".

"Mi s radošću očekujemo predsjednika vlade Zorana Milanovića. Ima dosta tema, ima dosta stvari o kojima trebamo razgovarati. Jedna je svakako regionalna suradnja, druga su bilateralni odnosi, treća je gospodarska suradnja u svjetlu toga da Hrvatska vrlo brzo odlazi u EU, da napušta CEFTA-u i da postoji potreba za suradnjom, a postoje i pitanja koja trebamo riješiti međusobnim dijalogom", rekao je.

Na pitanje novinara hoće li se taj sastanak održati zbog inzistiranja Bruxellesa, Vukićević je rekao "da nema dobro volje do sastanka ne bi ni došlo. Taj sastanak bi se odgađao. Ponavljam, sastanak se trebao održati ranije, ali dobro je i sada."

Istaknuo je da taj sastanak nije dio pritiska nego "dio potrebe, dio interesa obje države da imaju dobru bilateralnu suradnju, da se uspostavi politički dijalog i politička komunikacija na toj razini. To je važno i za regiju, to je važno i za naše bilateralne odnose, za EU, prema tome, od ovakvih susreta može samo biti koristi."

Na pitanje je li možda vrijeme i za susret dvojice predsjednika, odgovorio je da to treba prepustiti predsjednicima. "Oni će sigurno naći vremena i prostora kada se za to stvore uvjeti da se sretnu. Što se nas tiče, mi nemamo nikakvih zamjerki, mi bi mogli odmah".

Vukićević je ocijenio da su odnosi Srbije i Hrvatske dobri te da sigurno ima više stvari koje vežu dvije susjedne zemlje nego koje ih razdvajaju.

"Odnosi Hrvatske i Srbije jesu u nekom blagom zastoju, ali ne znači da ne postoje i ne znači da su loši", kazao je on.

Komentirajte prvi

New Report

Close