Evo po čemu smo vodeća zemlja u Europskoj uniji

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2017. u 11:44
Foto: Thinkstock

U organizaciji Udruženja stranih ulagača i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj danas je održana međunarodna konferencija “Ulaganje u ljudski kapital za gospodarski rast”.

Cilj konfrencije bio je okupiti stručnjake iz navedenih područja kako bi se razmotrila trenutačna situacija na tržištu rada i ocijenile potrebe za odgovarajućom radnom snagom u svjetlu mogućih ulaganja i ubrzanja  gospodarskog rasta.  

Otvorenju skupa, čiji je poseban gost bio Zamjenik glavnog direktora u Glavnom tajništvu Europske komisije, Jean-Eric Paquet, nazočili su voditelj Predstavništva Europske Komisije u Hrvatskoj Nj.E. Branko Baričević, ministar rada i mirovinskog osiguranja Marko Pavić i ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr. Blaženka Divjak.

Nakon uvodnih govora organizatora skupu se obratio Jean-Eric Paquet koji se u svom govoru osvrnuo na važnost ljudskog kapitala i stanje tržišta rada u Europskoj uniji. Pritom je naglasio da svako ulaganje u ljudski kapital, na nacionalnoj i EU razini, direktno utječe na gospodarski i društveni razvoj zemlje. Dalje je istaknuo da je Hrvatska vodeća zemlja u Europskoj uniji po zadržavanju mladih ljudi u školama do stjecanja prve kvalifikacije za zapošljavanje na tržištu rada; njih 2.8% napušta primarno obrazovanje ranije.

Nakon toga uslijedio je okrugli stol na kojem su, uz g. Paqueta, sudjelovali ministar rada i mirovinskog osiguranja Marko Pavić i ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr. Blaženka Divjak kao predstavnici Vlade, Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj i predsjednik uprave Siemens d.d. Hrvatska, Matija Žulj, izvršni direktor Agrivia i Bojan Poljičak, direktor Adecca, ispred gospodarske  zajednice.

Uz predstavnike Vlade Republike Hrvatske, državnih institucija i vodećih investitora, konferencija je privukla veliki broj predstavnika diplomatskog zbora, medija i poslovne zajednice iz Hrvatske i inozemstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close