Evo odakle dolazi četvrtina novozaraženih u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2021. u 09:10
Foto: Pixsell

Trenutno je u samoizolaciji ukupno 10.115 učenika, od čega 6.743 učenika osnovnih i 3.372 srednjih škola.

Iz Ministarstva su poručili da je donošenje odluke o online nastavi definirano modelom koji je donesen još prije početka prošle školske godine.

Iako je prema jučerašnjim podacima na koronavirus bilo pozitivno 3.820 učenika i 554 nastavnika, Ministarstvo znanosti i obrazovanja zasad ne namjerava mijenjati kalendar školske godine. Poručeno je to nakon što je ministar Davor Božinović najavio mogućnost da škole iskoriste nadolazeće blagdane te da se tih dana ne ide u školu s obzirom na to da gotovo četvrtina novozaraženih dolazi iz školskog sustava.

– Praznici su definirani kalendarom. Mogu se neke manje izmjene raditi, ali to poremeti satnicu u svim školama. Ne kažem da je nemoguće, ali je dosta komplicirano. Da, možda prijeđemo na nekakve oblike online nastave, ali to ćemo vidjeti još, izjavio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Što se tiče moguće online nastave u skladu s epidemiološkom situacijom u pojedinoj školi, gradu, području županije ili županiji, osnivači škola u suradnji sa županijskim stožerom mogu donijeti odluku o prelasku na online nastavu za pojedinu školu, grad ili za područje cijele županije. Iz Ministarstva su poručili da je donošenje odluke o online nastavi definirano modelom koji je donesen još prije početka prošle školske godine i na snazi je više od godinu dana te je tijekom prošle školske godine omogućio da učenici u Hrvatskoj na nastavi uživo provedu puno više dana od svojih vršnjaka u Europskoj uniji.

Trenutno je u samoizolaciji ukupno 10.115 učenika, od čega 6.743 učenika osnovnih i 3.372 srednjih škola. U samoizolaciji je 159 zaposlenih u školstvu, a prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, nastava se po C modelu, odnosno online, održava u četiri škole.

Kad je riječ o cijepljenju školske populacije u dobi od 12 do 17 godina za koje je odobreno Pfizerovo cjepivo, obuhvat cijepljenja je relativno mali, a epidemiolozi se nadaju da će se povećati obuhvat cijepljenja i u toj populaciji te na taj način omogućiti redovno odvijanje obrazovnog procesa. Glavni epidemiolog u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Dobrica Rončević kaže da je udio cijepljene djece zasad relativno mali.

– Nadamo se da ćemo od 7,5 posto cijepljenih u dobi od 12 do 17 godina ipak učiniti određeni napredak kako bismo u školskom sustavu dosegnuli višu razinu zaštite, ali i višu razinu standarda odvijanja nastave, budući da znamo da cijepljenima nije potrebno propisivati i provoditi samoizolaciju, poručio je Rončević za Novi list.

Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 680 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva iznosio 16.645. Iako manji broj testiranja vikendom utječe na manju incidenciju dnevnih slučajeva ponedjeljkom, 22 osobe preminule od posljedica koronavirusa sasvim jasno govore o snazi četvrtog epidemijskog vala. U bolnicama se s dijagnozom COVID-19 liječi 1.159 pacijenata, a od toga su na respiratoru 143 pacijenta.

Neke su bolnice, poput Kliničke bolnice Dubrava, već popunile svoje kapacitete za najteže bolesnike. Dr. Jasna Tekavec Trkanjec izjavila je da se u KB-u Dubrava trenutačno nalaze 24 pacijenta na intenzivnoj njezi.

– To je kompletan naš broj kreveta u intenzivnoj njezi, tako da smo jutro dočekali s popunjenim intenzivnim krevetima, što je prilično neugodna situacija i neugodno nas je iznenadila, a posebno činjenica da je u ovom trenutku bolest prisutna među mlađim dobnim skupinama. Ovo je prvi put, čini mi se, da u intenzivnoj njezi imamo 54 posto pacijenata mlađih od 65 godina, upozorila je Tekavec Trkanjec, dodajući kako su kliničke slike hospitaliziranih dosta teške, kao da je i predugo čekanje prije dolaska u bolnicu česta pojava, a četvrtina bolesnika koji se liječe od COVID-19 u KB-u Dubrava je cijepljena.

Komentirajte prvi

New Report

Close