Evo koliko kuhari i konobari iz Srbije zarađuju u Hrvatskoj: Napojnice su izdašne

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2023. u 10:14
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nemaju svi pozitivna iskustva rada na hrvatskoj obali.

Prema riječima jednog Beograđanina koji radi u Rovinju, vlasnici restorana u Istri za plaće samostalnih kuhara izdvajaju između 1.800 i 2.500 eura mjesečno, dok chefovi zarađuju od tri tisuće eura naviše, piše N1.

“Pomoćni radnici u kuhinji mogu zaraditi 1.200 – 1.300 eura, dok poslužitelji imaju plaću od 800 – 900 eura, plus napojnica koja je u prosjeku oko 600 eura. Konobari inače zarađuju između 1.000 i 1.500 eura, no kad se uračunaju i napojnice, mjesečno znaju zaraditi i do tri tisuće eura. Ako je lokal baš dobar i ako imaju gužvu, konobari se popnu i do četiri tisuće eura. Barmeni su plaćeni od 1.300 do 1.400 eura, a s napojnicama to je oko 2.000 eura mjesečno”, kaže ovaj kuhar i dodaje da su svi radnici prijavljeni, ali ne primaju svi punu plaću.

Nemaju svi pozitivna iskustva rada na hrvatskoj obali, a jedna od njih je Beograđanka Mara koja je sezonski posao pronašla u Poreču.

“Nisam zadovoljna svojim poslodavcem. Imala sam tu nesreću da me zapala jedna od gorih opcija u poslu kojim se bavim, ali svakako se ne planiram vratiti u Srbiju, već ovdje pronaći drugi posao. Bavim se specifičnim poslom koji nema veze s ugostiteljstvom, a to je animacija. Radimo s djecom i odraslima, izvodimo razne predstave, angažirani smo i kao pomoćni plesači, a često izvodimo i neke manje fizičke vježbe. Moja plaća je 800 eura, što je minimalac ovdje, a napojnice nažalost nemamo”, rekla je Mara.

Dodaje da ima solidan smještaj, ima tri obroka dnevno i jedan slobodan dan u tjednu. O mještanima ima samo riječi hvale.

“Ljudi u Istri su potpuno cool i opušteni, nema nikakvih tenzija, nitko ne pita odakle si. Nikada nisam imala nikakvih neugodnosti” kaže Mara.

Komentirajte prvi

New Report

Close