Evo kolike su mirovine saborskih zastupnika

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2017. u 08:41
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Sadašnja situacija najvjerojatnije je posljedica odlaska u mirovinu osoba koje su pravo na onu povlaštenu ostvarile po nekima od starih zakona i to im se pravo priznaje i danas.

Mirovine bivših saborskih zastupnika dugo su bile vruće pitanje u hrvatskoj javnosti koje je posljednjih godina ponešto jenjalo, no podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) otkrivaju da nikada u povijesti nismo trošili više na mirovine bivših zastupnika i nekolicine drugih dužnosnika koji ih ostvaruju po posebnim propisima. Kako piše tportal, posljednji dostupni podaci pokazuju da takve mirovine prima 650 osoba, kao i da u prosjeku iznose 9561,30 kuna, što znači da samo za tu stavku Hrvatska godišnje iz proračuna odvaja sedamdesetak milijuna kuna.

Prije desetak godina, dakle krajem 2007. godine, mirovinu po posebnim propisima za bivše visoke dužnosnike primalo je 400-tinjak osoba i godišnji neto izdatak proračuna iznosio je oko 45 milijuna kuna. Još nekoliko godina ranije, početkom 2003., dokle dopiru dostupni podaci HZMO-a, dakle prije nepunih petnaest godina, saborske mirovine primalo je 270 osoba, za što smo godišnje izdvajali nešto više od trećine sadašnjeg iznosa.

Sadašnja situacija najvjerojatnije je posljedica odlaska u mirovinu osoba koje su pravo na onu povlaštenu ostvarile po nekima od starih zakona i to im se pravo priznaje i danas. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Vlada mora JEDNOSTAVNO UVESTI RAZREDE ! u isplati mirovina i točka.
Ako si radio na poslovima VSS – imaš mirovinu x – ako si radio sa mirovinom SSS -imaš mirovinu
y itd itd,….. posebno doktori, magistri, docenti i ostale pi-cke ma.erine…..

Ovo je sramotno , da šaka nepismenih ima mirovinu tri put veću od mene…

Saborska zastupnica xy , ima SSS-. trgovački smjer. Radila je na prodaji frižidera i šparheta
na ugljen i drva u veledprodaji propale firme u Međimurju.
Ona će imati mirovinu preko 9.000 kuna??? Jeste Vi svi skupa prolupali ?

što rade veću štetu RH to im raste koeficijent, najmanju mirovinu dobiju oni, koji ne dolaze na sjednice, jer nisu za to vrijeme u mogućnosti raditi štetu, Hrvatski Sabor je postao obični kokošinjac čak i bez Milanovića

u prosjeku iznose 9561,30 kuna,

New Report

Close