Evo koje će tvrtke ove godine radnicima isplatiti veće božićnice: Provjerite je li i vaš poslodavac među njima

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2018. u 11:39
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prema istraživanju HUP-a 26 posto tvrtki je kazalo da neće povećati ovogodišnje božićnice jer su ranije isplanirali budžete za tekuću godinu.

Čak 74 posto poslodavaca ove će godine svojim radnicima isplatiti veću božićnicu nego lani. Pokazalo je to istraživanje Hrvatske udruge poslodavaca provedeno na 200 hrvatskih tvrtki.

Tragom istraživanja Dnevnik.hr je upitao neke od najvećih hrvatskih privatnih tvrtki hoće li i kako ove godine uljepšati blagdane svojim radnicima.

Radnicima Atlantic grupe do 6.700 kuna

Zaposlenici Atlantic grupe tako će ove godine, uz uobičajenu božićnicu od 1.500 kuna i dar za djecu do 15 godina u iznosu od 600 kuna, dobiti „posebnu nagradu za odličan poslovni rezultat“ u iznosu od 4.600 kuna. Tako će zaposleniku Atlantic grupe s jednim djetetom u prosincu na račun sjesti dodatnih 6.700 kuna.

"Namjeravamo iskoristiti mogućnost koja se otvara povećanjem ukupnog neoporezivog iznosa kao dijela porezne reforme i to do maksimalno predviđenih 7500 kuna", kažu u Atlantic grupi.  

Kraš će pak dosadašnju božićnicu od 1500 kuna zamijeniti s neto iznosom od 3000 kuna.

Telekomi HT i A1 još nisu donijeli odluku o iznosu božićnice. HT pozdravlja odluku vlade kojom se otvara mogućnost za dodatna neoporeziva davanja zaposlenicima. Odluku o iznosu ovogodišnje božićnice još nisu donijeli,  dok su dosada, sukladno kolektivnom ugovoru svake godine zaposlenicima isplaćivali regres u iznosu od 1250 kuna, božićnicu u istom iznosu te prigodni dar za djecu zaposlenika do 15 godina u iznosu od 600,00 kuna, odnosno 3.000 kuna bruto za djecu posebnih kategorija (iz obitelji s četvero i više djece te samohranih roditelja). Zaposlenicima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju isplaćuje se pak bruto iznos od 3.000,00 kn, neovisno o starosti djeteta.

A1 će pak odluku o iznosu božićnice donijeti sredinom prosinca. Napominju kako je iznos poslovna tajna, ali je „veći od iznosa prosječne božićnice u Hrvatskoj“.

Odluku o iznosu božićnice nisu još donijeli ni u Privrednoj banci, ali napominju kako će ona svakako biti isplaćena. 

Turistička tvrtka Plava laguna radnicima će isplatiti božićnicu u iznosu od 2500 + 100 kn za one koji odrade godišnji fond sati.

„Božićnica se proporcionalno isplaćuje i onima koji nisu odradili godišnji fond sati (sezonski radnici) sukladno odrađenim satima, proporcionalno od 2500 kn (kao i do sada)“, poručuju iz tvrtke.

Tvrtka Algebra najavljuje 10 do 15 posto veće božićnice od lanjskog iznosa, a Dario Marenić, osnivač tvrtke Elda najavljuje kako će radnike nagraditi „uglavnom do maksimalnog iznosa od 7500 kuna“.

Radnicima Agrokora 1500 kuna

Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško nedavno je pak objavio kako je za zaposlenike Agrokora u Hrvatskoj dogovoreno 50 posto veća božićnica u iznosu od 1500 kuna plus dar za djecu u iznosu od 600 kuna za svako dijete.

Upite smo poslali i najvećim trgovačkim lancima u Hrvatskoj te ćemo njihove odgovore objaviti po primitku.  

Prema istraživanju HUP-a 26 posto tvrtki je kazalo da neće povećati ovogodišnje božićnice jer su ranije isplanirali budžete za tekuću godinu.

Podsjetimo, Vlada je uredbom omogućila poslodavcima od 1. prosinca radnicima isplate "13. plaću". Dosad se oporezivao iznos veći od 2500 kuna, dok će se sada neoporezive biti božićnice, regresi i nagrade do 7500 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close