Evo kako stojimo s turističkim rezultatima u odnosu na konkurente na Mediteranu

Autor: Marija Crnjak , 11. kolovoz 2021. u 14:17
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Hrvatska od početka godine blizu 70% rezultata iz 2019., Grčka na oko 60%, Italija na oko 50%, Španjolska s novim minusima

Hrvatska je i dalje najsigurnija turistička EU destinacija na Mediteranu, što se vidi i po prometu, koji je i u 2021. bolji nego u ostatku Mediterana, kaže analiza Hrvatske udruge turizma (HUT). Tako je Hrvatska od početka godine blizu 70 posto rezultata iz 2019., Grčka je na oko 60 posot, Italija na oko 50 posto, dok se Španjolska pati s novim minusima, no podaci za špicu sezone još nisu poznati.

”Odlična dosadašnja turistička sezona i visok buking za ostatak sezone pa i posezonu rezultat su odlične pripreme ove sezone i kontinuirano visoke odgovornosti za kvalitetnu epidemiološku situaciju svih onih o kojima ovisi turistička sezona, a to su turistički djelatnici, Vlada, sustav stožera civilne zaštite i javno zdravstveni sustav. Hrvatska je trenutno najsigurniji najbliži Mediteran našim ključnim emitivnim zemljama, zbog čega privlačimo veliki interes turista. Naš zajednički zadatak je sačuvati turistički atraktivnu epidemiološku situaciju što je duže moguće jer uz izvrsnu glavnu sezonu možemo imati i dugu posezonu, sve do kraja listopada”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Nakon rezultata srpnju kada je Hrvatska zabilježila 80 posto turističkih dolazaka i 81 posto turističkih noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, kolovoz je donio još bolje brojke. U prvih 10 dana kolovoza brojne domaće destinacije bilježe turističke rezultate koje čak nadmašuju one iz rekordne 2019. godine. Primjerice, iz Turističke zajednice Rovinja, grada koji je redovno prvi na listi najposjećenijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, potvrdili su da u kolovozu na dnevnoj bazi ostvaruju do 2 posto veće turističke rezultate u odnosu na isti dan 2019. godine, podsjećaju u udruzi.

HUT je usporedio odnos ostvarenih fizičkih turističkih pokazatelja od početka godine i u posljednjem ljetnom mjesecu za koji postoje podaci, a u odnosu na rezultat iz 2019. godine, i to za Hrvatsku, Italiju, Grčku i Španjolsku. Koristili su javno dostupne podatke i podatke dobivene putem mreže HOTREC, europskog udruženja HoReCa industrije.
Italija je tako od početka godine do kraja srpnja ostvarila 49,3 posto noćenja u odnosu na 2019. (pri čemu je broj domaćih gostiju bio manji za 28,4 posto dok je stranaca 71 posto manje). U srpnju je postignut bolji rezultat pa je mjesec završen na 12,4 posto zaostatka u turističkim dolascima u odnosu na srpanj 2019. (zabilježeno je povećanje od 6,4 posto domaćih gostiju i pad stranih gostiju od 31,7 posto). U srpnju je Italija stoga imala jače brojke od Hrvatske u odnosu na vrijeme prije pandemije.

Grčka je od početka godine do kraja srpnja imala 58 posto turističkih noćenja u odnosu na 2019. godinu. U srpnju je ostvaren bolji rezultat i mjesec je završen na 66 posto rezultata iz 2019. Pošto je turistički rezultat u Grčkoj ovisan o avionskom prometu, Grci optimistično gledaju na podatak da je u srpnju u međunarodnim dolascima u zračnim lukama postignuto 2/3 dolazaka u odnosu na 2019. godinu.
Španjolska, koja je već duže vrijeme u epidemiološkoj crvenoj zoni, očekivano ima najslabiji rezultat, te su poznati podaci samo za prvu polovicu godine. Od početka godine do kraja lipnja Španjolsku je posjetilo 5,4 milijuna turista, što je pad od 50 posto u odnosu na ionako lošu 2020. U turističkim noćenjima ostvaren je minus od 14 posto u odnosu na 2020., što je 74 posto manje u usporedbi s 2019. godinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close