Evo kad se popuštaju mjere, i u restorane ćemo ulaziti s covid-putovnicama

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2021. u 09:28
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iz Grada Zagreba danas su zatražili popuštanje mjera – rad kafića u zatvorenom, vjenčanja, sajmove.

U Nacionalnom stožeru, kažu, nikakav prijedlog iz zagrebačkog stožera još nije stigao, premda su o tome iz Zagreba rano popodne obavijestili medije.

Ako taj prijedlog u Stožer i stigne, kako neslužbeno doznaje Index, on će biti odbijen.

Kako je već najavljeno popuštanja neće biti ni 15. svibnja, kada istječu aktualne mjere. Veće popuštanje mjera planira se tek 1. lipnja.

Plan je da se, pod točno određenim uvjetima, popuste okupljanja i događanja, ali i da se otvore zatvoreni dijelovi restorana. Pod točno određenim uvjetima misli se na kontrolu ulaska na takve događaje i mjesta, pri čemu je kriterij za ulazak to da osoba spada u neku od tri kategorije – osobe koje su prije 14 dana ili više cijepljene s obje doze cjepiva (jedna u slučaju Johnson & Johnsona), osobe koje imaju negativan test ne stariji od 48 sati i osobe koje su u posljednjih šest mjeseci preboljele koronavirus. To će se kontrolirati takozvanim covid-putovnicama koje će se koristiti i za prelazak granice.

Na takvim događajima ne bi bilo striktnih pravila distance i nošenja maski.

Ako pilot-događaji prođu kako u Stožeru i očekuju, od 1. lipnja će se paralelno s popuštanjem mjera uvesti sustav ulaska na događaje i na okupljanja poput svadbi i koncerata, ali i u restorane u zatvorenom, preko tzv. covid-putovnica.

Riječ je zapravo o QR kodu koji bi dobila osoba koja zadovoljava jedan od tri ranije navedena kriterija, a ista će pravila vrijediti i za prelazak granice.

Komentirajte prvi

New Report

Close