Europska nagrada za održivo gospodarenje energijom u zatvorima

Autor: Poslovni.hr , 03. ožujak 2014. u 11:26
Fotografija je preuzeta s portala croenergo.eu

Zatvori zbog svoje veličine, broja zgrada te stalnog režima korištenja predstavljaju značajne potrošače energije.

Zatvori zbog svoje veličine, broja zgrada te stalnog režima korištenja predstavljaju značajne potrošače energije. Njena rastuća cijena te potreba za financijski učinkovitim vođenjem ističu važnost energetske efikasnosti zatvorskog sektora.

Uz sufinanciranje Europske komisije kroz program Intelligent Energy Europe, 8 europskih zemalja i 14 zatvora i kaznionica surađuju na projektu European Sustainable Energy Award for Prisons (E-seaP) s ciljem uspostavljanja međunarodne nagrade te metodologije za ocjenu i unapređenje energetske efikasnosti zatvora. Projekt E-seaP se suočava sa problemom energetske učinkovitosti holističkim pristupom koji utječe na tri elementa: fiziku zgrade, obrazovanje i seminare, utjecaj na lokalnu zajednicu.

Cilj projekta E-seaP je identificirati praktične probleme i barijere koje koče implementaciju mjera povećanja energetske učinkovitosti zatvorskog sektora te ih ukloniti kroz edukaciju, povećanje razine svijesti te primjenu tehničkih rješenja. Edukacijske aktivnosti su usmjerene kako prema zaposlenicima tako i prema zatvorenicima i njihovim obiteljima kroz seminare i akreditirane obrazovne tečajeve te pristupom savjetodavnim uslugama i podršci. U sklopu projekta je po prvi put predložen sustav nagrađivanja i promoviranja aktivnosti pojedinih zatvora i kaznionica sa ciljem povećanja njihove energetske efikasnosti.

U Republici Hrvatskoj na projektu sudjeluju dvije kaznionice, jedna u Lepoglavi i druga u Požegi. Uz podršku Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu te su dvije kaznionice već napravile prve korake te su postigle određene rezultate. U obje su kaznionice održani tečajevi te je kroz njih odrađeno ukupno 38 sati predavanja u svakoj, od čega je po 8 sati bilo namijenjeno za zatvorenike. Tečajeve je odslušalo 82-oje zatvorenika i zatvorenica te 84 zaposlenika. Od početka djelovanja projekta E-seaP do danas, kaznionice u Lepoglavi i Požegi su uspjele smanjiti potrošnju električne energije za prosječno 15% te energiju za grijanje za 24% što je također rezultiralo smanjenjem emisija CO2 za 21%.

Više informacija o projektu možete pronaći na web stranici: http://www.e-seap.eu/.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Izvorni tekst pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close