Europa više neće samo brojati turiste te se oslanja na iskustva našeg eVisitora

Autor: Marija Crnjak , 13. veljača 2022. u 22:00
Dokument EK ističe potrebu za održivijim turizmom te onim koji je otporniji na krize/NEL PAVLETIĆ/PIXSELL

Europska komisija objavila dokument koji ističe potrebu za održivijim turizmom.

Zemlje članice Europske unije u bliskoj budućnosti svoje turističke rezultate više neće mjeriti kroz dolaske i noćenja, već će se uz pomoć digitalnih tehnologija i umjetne inteligencije razviti jedinstveni, standardizirani alati koji će na razini čitave EU pratiti podatke o društvenim, ekološkim i ekonomskim učincima turizma.

Zasad nisu definirani rokovi uvođenja nove metrike, što će uključiti i promjenu zakonodavstva te niz novih infrastrukturnih rješenja, no ključnu ulogu u tome će odigrati nacionalne turističke zajednice.

Značajan utjecaj
Pritom bi značajan utjecaj na proces mogla imati iskustva Hrvatske i informacijskog sustava eVisitor, doznaje Poslovni dnevnik. Plan za uvođenje novih statističkih metoda praćenja rezultata turizma, uz uvođenje održivih rješenja i digitalizaciju najvažnija je tema upravo objavljenog izvješća Europske komisije pod nazivom Put tranzicije turizma (Transition pathway for tourism).

Radi se o dokumentu koji potvrđuje suglasnost turističkih zajednica EU-a da implementiraju nove turističke metrike i da daju prioritet i stanovnicima i turistima kada su u pitanju turističke usluge, umjesto štetnog nametanja broja noćenja kao jedinog kriterija rasta i razvoja.

Izvješće je kreirano zajedno s destinacijama članicama Europske unije i industrijskim igračima. Dio analitičara globalnih kretanja ukazuju da bi to mogla biti prekretnica za budućnost turizma EU, dok su drugi skeptični u vezi provedbe, koja još nije definirana.

“Vjerujemo da bi europske nacionalne turističke organizacije trebale biti glavni partner Komisije i imati glavnu ulogu u provedbi ovih rješenja u narednim godinama.

Iako većina njih ima dobro uspostavljene alate za pružanje širokog spektra ključnih pokazatelja uspješnosti povezanih s kvantitativnim ekonomskim aspektima turizma, većina se još uvijek bori s nedostatkom šire slike utjecaja turizma”, rekao je Luis Araújo, predsjednik Europske komisije za putovanja prilikom objave dokumenta.

Uvjeren je da će proširenje metrike i koordinacija na europskoj razini značajno olakšati održivu tranziciju destinacija. U procesu će aktivno sudjelovati i Hrvatska turistička zajednica.

Druge vrste podataka
“Riječ je o dokumentu koji je kreiran u kontekstu poremećaja uzrokovanih pandemijom te koji, između ostalog, ističe potrebu za održivijim turizmom te turizmom koji je otporniji na krize.

Pritom se kao ključnim ističu zelena i digitalna tranzicija, posebice u područjima kao što su održiva kompetitivnost, zakonodavstvo i politika, tehnička rješenja, infrastruktura. Velik naglasak stavljen je i na prikupljanje drugih vrsta podataka, poput turističkog prometa, ali i okolišnih, ekonomskih te socijalnih pokazatelja.

U tom pogledu ETC i nacionalne turističke organizacije već provode aktivnosti na uspostavljanju jedinstvenog seta indikatora kojim bi se moglo pratiti i uspoređivati europske destinacije u pogledu utjecaja turizma, odnosno održivosti turizma”, otkrivaju nam u HTZ-u.

Usto dodaju kako u prikupljanju i obradi navedenih podataka HTZ može doprinijeti s već postojećim rješenjima, poput u svijetu jedinstvenog tehnološkog rješenja za praćenje i analizu turističkog prometa, sustava eVisitor, ali i razvojem novih pametnih digitalnih rješenja i usluga, kao i unaprjeđenjem znanja i vještina u razvoju i upravljanju turističkim destinacijama i proizvodima.

Dodaju također da bi procesu trebali doprinijeti i nacionalni dokumenti koji su u izradi, Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine te Nacionalni plan razvoja održivog turizma od 2021. do 2027. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close