‘EU ne bi dopustila ovakvu zabranu izlaganja cigareta’

Autor: Darko Bičak , 25. travanj 2013. u 22:00
Boris Vukelić, Ceh trgovine HOK-a/PIXSELL

Nakon dvije godine zatišja Vlada je aktualizirala izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

Ni direktiva Europske unije (EU), ni okvirna konvencija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ne zahtijevaju od Hrvatske da zabrani izlaganje cigareta u trgovinama, ističe Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Nakon dvije godine zatišja Vlada je, naime, aktualizirala izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, o čemu je dvotjedna javna rasprava završena u četvrtak. I dok većina izmjena nije sporna, mali trgovci protive se zabrani izlaganja duhanskih proizvoda u svojim kvartovskim dućanima i kioscima jer bi im to prouzročilo goleme troškove i smanjilo promet."Činjenica da u EU takvu zabranu imaju samo tri zemlje, a još nekoliko ih je u prijelaznom razdoblju, jasno pokazuje da nije riječ ni o kakvoj odredbi Unije. EU u svojoj direktivi donosi neke stvari koje su obvezne, no zabrana izlaganja nije jedna od njih", kaže Vukelić. Vlada želi donijeti zakonske izmjene po hitnom postupku prije pristupanja naše zemlje EU. Razlog za to Vukelić vidi u pravnoj stečevini Unije, "koja ne bi dopustila ovakve jednostrane poteze jedne članice". "Ako bi se ovakav zakon donosio nakon 1. srpnja, trebalo bi poštovati proceduru prema kojoj bi se provela javna rasprava među zemljama članicama od najmanje tri mjeseca.

Potom bi se u iduća tri mjeseca države trebale izjasniti o tome. Pitanje je što bi se dogodilo ako bi neka članica imala primjedbe ili stavila veto", navodi Vukelić. U HOK-u se u načelu ne protive ograničavanju uporabe duhana, no traže da im se ne ugrožava poslovanje, pogotovo usred krize. Vukelić podsjeća na to da je s istim ili sličnim argumentima za zabranu izlaganja cigareta išao 2011. i tadašnji ministar zdravstva Darko Milinović. No, o zabrani se negativno očitovalo Ministarstvo gospodarstva u mandatu Đure Popijača. Stoge se odustalo od cjelovite izmjene zakona, iako je, kažu u HOK-u, Ministarstvo zdravstva tumačeći postojeću zakonsku regulativu na svoj način obavljalo kontrole i  kažnjavalo trgovce. Stav aktualnog Ministarstva zdravlja je poznat, no u Ministarstvu gospodarstva u četvrtak to nisu željeli komentirati. Prijedlog izmjena zakona već bi se idućega tjedna mogao naći na Vladi, a nakon toga i u hitnoj saborskoj proceduri.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zar gospodi iz ceha trgovaca nije jasno da je krajnji i idealni cilj svih antiduhanskih kampanja da pušenje cigareta nestane u potpunosti. Naravno da će neizlaganje smanjiti prodaju, pa to i jest namjera .
Neka zarađuju prodajom zdravih stvari a ne otrova.

New Report

Close