Erste banka produljila rok za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka bez naknade

Autor: Poslovni.hr , 16. lipanj 2020. u 13:18
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Odluka o privremenom ukidanju naknade na bankomatima van svoje mreže bila je donesena u skladu s preporukama Hrvatske narodne banke u ožujku tekuće godine.

Erste banka donijela je odluku o produljenju tromjesečnog razdoblja u kojem privremeno ne naplaćuje naknadu za podizanje gotovog novca karticama privatnih korisnika na bankomatima i EFT POS uređajima drugih banaka u Republici Hrvatskoj, poštanskih ureda i prodajnih mjesta koji omogućavaju tu opciju, za dodatnih mjesec dana. Rok primjene privremene mjere inicijalno je trebao biti do kraja lipnja ove godine, a nakon odluke o njezinom produljenju, banka će redovnu naknadu ponovno uvesti od 1. kolovoza tekuće godine.

Odluka o privremenom ukidanju naknade na bankomatima van svoje mreže bila je donesena u skladu s preporukama Hrvatske narodne banke u ožujku tekuće godine. Njezin cilj bio je klijentima olakšati pristup novčanim sredstvima, u situaciji ograničenih mogućnosti kretanja zbog situacije s koronavirusom. Imajući u vidu promijenjene okolnosti i poboljšanu epidemiološku situaciju, banka je donijela odluku o ponovnom uvođenju naknade, uz dodatnih 30 dana odgode koji će klijentima omogućiti adekvatno vrijeme za prilagodbu za povratak na redovne uvjete.

Dodatno, kad je riječ o limitu u iznosu od 250 kuna za beskontaktno plaćanje bez autentifikacije, Erste banka i Erste Card Club izražavaju slaganje sa zadržavanjem novog limita i ubuduće. Naime, povećani limit dobro je prihvaćen od strane korisnika i trgovaca, a dosadašnji pokazatelji ukazuju da promjena nije imala utjecaj na povećanje rizika zlouporaba. Međutim, važno je naglasiti da nastavak primjene ove mjere uvelike ovisi i o konsenzusu drugih banaka u Hrvatskoj te kartičnih shema koje propisuju dogovoreni limit za svako pojedino tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close