Erdutski vinogradi prodaju 125.463 litara vina za 1,8 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 02. kolovoz 2017. u 22:00
Vino u rifuzi na dražbi se prodaje za 11,5 kuna po litri/Sanjin Strukić/PIXSELL

Vino je proizvedeno u Erdutu, a po svemu sudeći posrijedi je kompenzacija potraživanja između tvrtki.

Prodaja putem javne dražbe nije uobičajen način prodaje u hrvatskom gospodarstvu, a posebice ne u vinarstvu. Stoga je pažnju ovih dana izazvao javni oglas Erdutskih vinograda koji organizira dražbu prikupljanjem pisanih ponuda za graševinu.  

Nudi se ukupno 125.463 litara kvalitetnog vina berbe 2015. u rinfuzi, a o početnoj cijeni od 11,5 kuna uvećano za PDV. Za navedenu količinu, dakle, prodajom bi se trebalo "ubrati" ukupno 1,8 milijuna kuna.  Erdutski vinogradi u vlasništvu su Josipa Pavića, no nije bio dostupan za detaljnije informacije o dražbi koju će upriličiti idući tjedan, 8. kolovoza. Iz poziva potencijalnim kupcima objavljenog putem medija saznaje se da Erdutski vinogradi prodaju organiziraju kao skladištar vina, te da je ono u vlasništvu dvije osječke tvrtke – Repromaterijal i Leopold.

Vjerovnici u predstečaju
U posjedu Repromaterijala, koji se inače bavi trgovinom na malo i vlasnik mu je Ivan Ivković, nalazi se 89.033 litre vina, dok Leopold ima 36.430 litara graševine. Ta je tvrtka u vlasništvu Ljupka Dumančića i bavi se specijalnim prijevozom, a u prošloj je godini, prema financijskim izvješćima, imala čak veće prihode od Erdutskih vinograda, 25 milijuna kuna. Obje tvrtke, inače su bile vjerovnici u predstečajnom postupku Erdutskih vinograda koji je bio jedan od prvih i vrjednijih takvih postupaka (250 milijuna kuna), a završio je nagodbom 2013. godine. Tvrtke su u ukupnom iznosu sudjelovale s malim iznosima potraživanja. 

Kompenzacija potraživanja
Vino kojemu slijedi dražba proizvedeno je u Erdutskim vinogradima, a po svemu sudeći posrijedi je kompenzacija potraživanja između tvrtki. Iz vinarskih krugova na ovakav vid prodaje gleda se i u kontekstu rješavanja zaliha i pražnjenja podrumskih kapaciteta uoči nove berbe, koja će za graševinu uskoro uslijediti. No, istaknuta početna cijena, po ocjeni iskusnih vinara, prilično je visoka, to više što je riječ o kvalitetnom  a ne vrhunskom vinu i proizvodnji iz 2015.  

Natječajem je, pak, predviđena i mogućnost održavanja usmenog nadmetanja, ali za slučaj da bude više ponuda jednakih cijena. Erdutski vinogradi su u 2015. proizveli ukupno 3,47 milijuna litara vina, pa je količina koju se prodaje na dražbi zapravo simbolična. Ukupni prihodi tvrtke lani su bili 24,6 milijuna kuna, 21,6 posto manje nego 2015., a iz financijskog izvješća uprave saznaje se da im je prodaja vina pala za 40 posto, zbog odgode realizacije ugovorene prodaje vina u rinfuzi na tržištu EU na ovu godinu. Lani je tako prodano 1,98 milijuna litara vina iz erdutskih podruma. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

I ove godine SLOVENCI koji otkupljuju grožđe od Hrvata i uz proviziju , ga prosljeđuju do
Austrijanaca…… čekaju UPUTE kupca….čekaju se: sorte za otkup KOJE OTKUPLJUJU
Austrijanci, i cijena , te količine..
Pooštrena je kontrola kvalitete, koje upute smo dobili proslijeđene, te da će se naročito
ove godine paziti na kvalitetu grožđa—aludirajući na činjenicu da su zbog krize proizvođači
štedjeli na kupovini skupih sredstava za zaštitu.

a ni konkurencija ne spava, ma prevruće je ovo vrijeme za pisati članke
https://lider.media/aktualno/tvrtke-i-trzista/poslovna-scena/viro-povecao-prodaju-secera-za-195-posto-uprihodio-116-milijuna-kuna/


Malo mi brojevi ne štimaju. Ili je u pitanju 1,8M kn ili je u pitanji 1,2M litara. Nikako ne može biti 18 M po cijeni 11 kn + PDV za količinu od 125 463 litre.

ako broj ima više od 6 znamenki, povrh toga još i decimalna mjesta, na koji još trebate dodati PDV, nemojte biti toliko zahtjevni prema novinaru, nije on ministar financija

New Report

Close