Epidemiologinja iz HZJZ-a objasnila zašto su se neki cijepili preko reda

Autor: Poslovni.hr , 13. veljača 2021. u 10:21
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

Dodala je da su u registru cijepljenih navedeni svi potrebni podaci, a između ostalog i ustanova u kojoj se osoba cijepila.

Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), gostovala je u Novom danu televizije N1 gdje je govorila o cijepljenju protiv koronavirusa, a osvrnula se i na nedavno otkrivene slučajeve o cijepljenju preko reda.

“Počeli smo cijepiti 27.12. i do danas smo potrošili 72% doza od dobivenih od planiranih doza. Cijepili smo prema planu i programu cijepljenja. Prvo su cijepljeni zdravstveni radnici i štićenici i djelatnici domova za starije osobe. Ako gledamo postotke cijepljenih i udo utrošenih doza prema tim skupinama, za zdravstvo je potrošeno 37%, za domove 28%. Kad se pisao plan i program, nismo mogli predvidjeti potres. Potres je nešto što nas je zadesilo i tada smo u Sisačko-moslavačkoj županiji cijepili i civile i žurne službe. Taj postotak je oko 4%”, rekla je Mayer.

Pojasnila je da bočica Pfizerovog cjepiva nakon odmrzavanja u frižideru može stajati pet dana.

“Kad je otvorite i razrijedite s fiziološkom otopinom, takva ista bočica na sobnoj temperaturi može stajati dva sata, a u frižideru šest sati”, pojasnila je Mayer.

Komentirala je i što se može napraviti u situaciji kada ostane neiskorištenih doza.

“Od početka postoje upute, postoje protokoli, a postoji zdrav razum. Treba li tu dozu baciti ili iskoristiti za nekog drugog starijeg bolesnika, za nekog tko ne mora biti štićenik doma? Uvijek neke iznimke postoje. To se ne dešava, ili se desi vrlo rijetko”, kazala je Mayer i rekla da je sigurno postojao neki razlog.

Što se tiče cijepljenja preko reda, Mayer je kazala: “Sve se može provjeriti, pacijent dobije i potvrdu o cijepljenju.”

Osvrnula se na dosadašnje iznimne situacije u kojima su se određene osobe cijepile preko reda.

“To je bio razlog samo da se to cjepivo potroši, da ne bacimo cjepivo”, rekla je Mayer.

Dodala je da su u registru cijepljenih navedeni svi potrebni podaci, a između ostalog i ustanova u kojoj se osoba cijepila.

“Ima ustanova, a onda se u toj ustanovi lako dođe do liječnika dođe do onog tko je cijepio. Prema mjestu cijepljenja se točno zna tko je cijepio, koje su ekipe išle na terenu, tko je taj dan radio”, kazala je Mayer.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ja ću Vam reći gdje je došlo do pogreške.

 

Vlada je rekla najprije zdravstveni radnici, zatim osobe iznad 65 godine…  itd.itd.ž

Desilo se onda to-  da je HZJZ  složio  RASPORED CIJEPLJENJA,  barem u našoj županiji.

Npr.    zdravstvena ustanova  carica marica….u utorak u 16.30… 22 prijavljena za cijepljenje.

ALI ,  ta Zdravstvena ustanova ima svoje radno vrijeme od 7.00- 20.00 sati ?

HZJZ nije računao na to-  DA ZDRAVSTVENI RADNICI ..NE MOGU OTIĆI S POSLA NA CIJEPLJENJE  U VRIJEME  KAD TO PAŠE  HZJZ.u ……

I lijepo su odgovorili – NE MOŽEMO DOĆI , jer nema tko raditi, dajte nam drugi termin…i tu

se stvar počela  komplicirati ….jer se HZJZ  nije sjetio – da cijepljenje organizira  SUBOTOM I

NEDJELJOM …na žalost to je tako ! To je jedino vrijeme kada se to u zdravstvu može organizirati zajedničko okupljanje kolektiva,  ordinacija,  i sl  grupa…

Pojedinci su imali mogućnosti, da sebi sami organiziraju cijepljenje- uz pomoć liječnika obiteljske medicine…

 

II pitanje ….CJEPIVO JE BESPLATNO,  a cijepljenje????         E, to je tema koju svi izbjegavaju, i nitko neće reći slijedeće:

Kad su se pojedinci  organizirali sa se cijele grupno- na jednom mjestu , morali su naći liječnika  isključivo obiteljske medicine , koji će ih BESPLATNO CIJEPITI ili  izdati neki račun

za cijepljenje. Budući da je Vlada glupa, i nikad ne misli o takvim stvarima normalno- NISU

RAČUNALI na to- da liječnici obiteljske medicine / po ambulantama /  NEĆE  HTJETI BESPLATNO CIJEPITI prve pacijente.

Pojedinci su se dogovorili kolegijalno,  ili su doktoru dali neki prigodan poklon , oko do 500 kn  ili slično …..

Ne znam , da li sada liječnici  obiteljske medicine preko HZZO.a smije naplatiti cijepljenje, šprice  i  otopine …..vate, flastere i sl….pa, nije to sve  zabadava na cesti …

ZATO JE DOŠLO DO ZASTOJA u organizaciji na početku…a ovo , s viškovima cjepiva nije nikakav problem .

Prošle godine neki građani su se cijepili protiv gripe.Dali među takvima ima oboljelih od korone.Statistički podatak.Bilo bi dobro znati.

Kao da ne znaju koliko se dobije cjepiva iz jedne bocice. Onda toliko pacijenata pozovete. Ujedno obavijestis jos jednog ili dva da bude u pripravnosti ako preostane cjepiva. Nisu valjda mentalno retardirani pa to ne mogu provesti u djelo.

Naravno da nisu retardirani nego onda nema krađe.

Takvim postupcima ugrozavaju kontrolu epidemije, narusavaju povjerenje u zdravstvo i narusavaju opstojnost drzave.

 

Gospođa je potpuno u pravu  i  to što je rekla je apsolutna istina, i prestanite već jedanput proganjati osobe koje su “dobile ostatke ” cjepiva i  uvedene u registar,

radi kontrole.

Ako se u ordinaciji cijepi  15 osoba , to su 3 bočice , a onda morate baciti cjepivo  za još 3 pacijenta../  jer se izvuče cjepivo za još jednu osobu iz svake bočice /.ili HITNO naći 3 žrtve- koje se žele odmah cijepiti- SADA !!!

da se ostatak  u roku par sati-  ne baca.!!! Pa, onda na brzo na telefon….

Pa će Vam ovako reći..; Ne,  ne bih se cijepila……………joj, meni sad ne odgovara.—želim drugi termin……cijepljenje , ? Ja neću Pfizer, hoću Astra Zeneca….i sl……    da poludiš.

 

New Report

Close