EPI Consulting uskoro počinje graditi elektranu

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2015. u 09:10
Thinkstock

Riječ je o tvrtki EPI EPI Consulting koja će na površni od 25.764 m2 na području JIZ-a u Sisku graditi bioplinsku energanu. Ugovor su potpisali gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i voditelj projekta Pavle Pavković.

U ponedjeljak 11.svibnja je potpisan ugovor o pravu građenja s prvim ulagačem u Južnu industrijsku zonu- Novo Pračno. Riječ je o tvrtki EPI EPI Consulting koja će na površni od 25.764 m2 na području JIZ-a u Sisku graditi bioplinsku energanu. Ugovor su potpisali gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i voditelj projekta Pavle Pavković.

Ovo će biti jedan od prvih hrvatskih projekata bioplinske elektrane bazirane isključivo na organskom otpadu. Prema direktivi EU-a mi do 2020. godine drastično moramo smanjiti količinu organskog otpada i jedna od prvih takvih investicija će biti upravo u gradu Sisku. Elektrana je 300 kW, investicija je vrijedna oko 2 milijuna eura i nadamo se da ćemo u prvoj fazi zaposliti 5 te ukupno 15 djelatnika u razdoblju od 6 do 9 mjeseci nakon početka rada – rekao je Pavković.
Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je kako je današnje potpisivanje veliki dan za Grad Sisak.

Iako su neki mislili da ovaj dan nikada neće doći, zadovoljstvo mi je reći kako polako onaj rok od 30 dana, nakon što su investitori primili obavijest da je Gradsko vijeće prihvatilo njihovu ponudu, istječe i temeljem toga krećemo u potpisivanje ugovora. S EPI Consultingom smo bez problema usuglasili ugovor o pravu građenja kojeg danas potpisujemo i temeljem kojeg će se investicija od 2 milijuna eura ostvariti u sljedećih devet mjeseci – rekla je gradonačelnica.
Nakon današnjeg potpisivanja ugovora, EPI Consulting kreće s ishođenjem građevinske dozvole te se nadaju, kako je danas rekao Pavković, da će u roku od devet mjeseci pustiti prve megawate u mrežu. Ishođenje građevinske dozvole očekuje se u najkraćem mogućem roku nakon čega započinje i gradnja elektrane.

Demantirao je kako će se u bioplinskom elektrani spaljivati otpad.

Radi se isključivo o hrani isteklog roka trajanja iz trgovačkih centara te o ostacima iz javnih kuhinja i restorana, dakle riječ je o zelenom otpadu. Ovdje nema klasičnog spaljivanja već se cijeli proces temelji na fermentaciji – dodaje Pavković.
Ovih dana će biti potpisani ugovori o pravu građenja s još dva ulagača koje je potvrdilo Gradsko vijeće. Riječ o tvrtkama DIV i Mitteleuropa. No, gradonačelnica je najavila kako će Gradsko vijeće na svojoj sljedećoj sjednici raspravljati i o četvrtoj ponudi zainteresiranog investitora.

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća 22. svibnja bit će prezentirana i ponuda tvrtke Scateo iz Zagreba i sada već polako imamo slatke brige gdje ćemo smjestiti potencijalne investitore jer je Južna industrijska zona gotovo popunjena – zaključila je gradonačelnica.

Komentirajte prvi

New Report

Close