Vlasnik trgovačkog lanca Studenac o planovima daljnjih ulaganja, prodaje…

Autor: Jadranka Dozan , 25. travanj 2023. u 07:00
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Enterprise Investors je 2018. preuzeo taj trgovački lanac s mrežom manjom od 390 trgovina, danas ih je gotovo 1100, plan za 2023. je oko 120 novih, a veliki su apetiti i za iduće godine

Gospodarstva regije Srednje i (jugo)istočne Europe nastavlju sa solidnim izvedbama i u uvjetima geopolitičkih tenzija i inflatornih pritisaka, a hrvatsko tržište je ulaskom u eurozonu i Schengen  dodatno dobilo na privlačnosti za financijske investitore.

Tako, ukratko, investicijske mogućnosti i perspektive sagledava Michał Kędzia, partner u private equity grupaciji Enterprise Investors (EI) zadužen za Adria regiju. Ove godine u planu im je općenito više ulagačkih projekata nego lani, a zdrave kompanije s dobrim potencijalom rasta nastavljaju, kažu, snimati i u Hrvatskoj.

Isto tako, prilično ambiciozne planove imaju u EI-u i sa svojom najvećom investicijom u našoj zemlji, u trgovački lanac Studenac.

To preuzimanje realizirali su 2018., a iako je pet godina razdoblje kad private equity investitori polako počinju razmatrati i izlaznu strategiju, to im za sada nije u planu. U Enterprise Investorsu kažu da su potpuno fokusirani na nastavak rasta Studenca, kako organskom, tako i kroz daljnje akvizicije te tvrtke sa sjedištem u Omišu.

Kad je prije približno pet godina EI kupio 100-postotni udjel u Studencu njegova prodajna mreža brojila je manje od 390 trgovina, a danas ima gotovo 1100. Za ovu godinu planirano  je oko 120 novih, a u idućih nekoliko godina cilja se dosegnuti gotovo tri tisuće. Glavni fokus su im manji formati trgovina.

Nedugo nakon preuzimanja od strane EI-a Studenac je krenuo s nizom akvizicija, i to prvo manjih lanaca duž obale, a potom su započeli i širenje na kontinenatalnu RH, i izgradnjom vlastite mreže i preuzimanjima. Lani je najveće bilo ono kutinske Lonije, iako su pod okrilje Studenca lani prešla još dva manja lanca, Pemo te Toni marketi.

Trenutačno je u Studencu u tijeku završna faza integracije sustava Lonije. Završetak tog procesa očekuje se prije ljeta, tj. brže nego što se donedavno procjenjivalo. Prvi čovjek Studenca Michal Senczuk nedavno je rekao i kako do 2025. Studenac vidi kao trećeg najvećeg trgovca u Hrvatskoj.

EI je inače jedna  od najvećih PE kompanija u srednjoj i istočnoj Europi koja je u tri desetljeća rada uz potporu globalnih investitora pokrenula devet fondova. Putem njih investirala je u 153 projekta, i to ukupno 2,2 milijarde eura, s tim da je dosad izašla iz 153 investicije. Osim Studenca, u Hrvatskoj su i dalje vlasnici Pan-Peka, koji su preuzeli također 2018. 

Uz hrvatsko tržište vezano je i ulaganje Enterprise Investorsa u slovenski Intersport,  kompaniju čija mreža obuhvaća i 50-ak trgovina u Hrvatskoj. Za Intersport su lani bili najavili da s jeseni planiraju pokrenuti proces prodaje, no ponude ih očito nisu zadovoljile.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gdje vi mislite naći djelatnike za te puste trgovine ? Tako je i konzum radio , pa je …..

New Report

Close