Zeleno gospodarstvo
PROMO

Energetska učinkovitost – prvo ‘gorivo’ u energetskoj tranziciji

Pri planiranju te donošenju politika i odluka prvo se razmatra kako smanjiti potrošnju.

Promo
28. prosinac 2023. u 22:00
Dr. sc. Vesna Bukarica iz EIHP-a, voditeljica ENEFIRST+ projekta/Ratko Mavar

Dekarbonizacija sustava proizvodnje energije i smanjenje njezine potrošnje temelji su na kojima se gradi buduće društvo s nultim emisijama

U ovim nastojanjima energetska učinkovitost ima ključnu ulogu koja je prepoznata još 2018. godine kada je EU usvojila paket politika pod nazivom “Čista energija za sve”, a u kojemu je artikulirano načelo “energetska učinkovitost na prvom mjestu” (eng. energy efficiency first – EE1st).

Načelo ‘EE1st’
Ovo je načelo prvi puta uvedeno u izmijenjenoj Direktivi o energetskoj učinkovitosti (EU/2018/2002) te u Uredbi o upravljanju EU-om i djelovanjem u području klime (EU/2018/1999), a znači da se pri planiranju te donošenju politika i odluka o ulaganjima u području energije u najvećoj mjeri uzimaju u obzir alternativne troškovno-učinkovite mjere energetske učinkovitosti na strani potrošnje energije, pri čemu se i dalje ostvaruju temeljni ciljevi tih politika i investicijskih odluka.

“Zvuči komplicirano, ali, jednostavno rečeno, prvo treba razmotri što se sve može napraviti da se potrošnja energije smanji provedbom mjera energetske učinkovitosti, a potom utvrditi koje su potrebne akcije na strani proizvodnje, transformacije, prijenosa i distribucije energije”, ističe dr. sc. Vesna Bukarica, voditeljica Odjela za energetsku učinkovitost u Energetskom institutu Hrvoje Požar (EIHP).

Dodatno, mjere za energetske učinkovitosti mogu poboljšati životni standard smanjenjem troškova energije i pružanjem pouzdane opskrbe. Na nedavnom sastanku ministara G7 o klimi, energiji i okolišu energetska učinkovitost je prepoznata kao ‘prvo gorivo’ i kao ‘ključni stup’ u globalnoj energetskoj tranziciji.

Posljednje izvješće Međunarodne energetske agencije (IEA) o energetskoj učinkovitosti navodi da su potrebni dodatni napori te poziva vlade da udvostruče globalnu prosječnu godišnju stopu poboljšanja energetske učinkovitosti s 2% na više od 4% svake godine do 2030. Prema IEA, udvostručenje stope moglo bi smanjiti račune za električnu energiju kućanstava za trećinu u naprednim gospodarstvima, stvoriti milijune radnih mjesta i rezultirati uštedom većom od 7 Gt CO2 emisija do 2030.

Novi ciljevi i smjernice
Za EU energetska učinkovitost je glavni prioritet, kao što je navedeno u izmijenjenoj Direktivi o energetskoj učinkovitosti (EU/2023/1791) koja je stupila na snagu 10. listopada 2023., a države članice imaju rok od dvije godine za njezinu transpoziciju.

Članak 3. izmijenjene Direktive daje jasnu pravnu osnovu za primjenu načela te definira da države članice moraju osigurati da se rješenja za energetsku učinkovitost procjenjuju u planiranju te donošenju politika i odluka o velikim ulaganjima pojedinačne vrijednosti veće od 100.000.000 eura u energetskim sustavima i neenergetskim sektorima koji utječu na potrošnju energije (zgradarstvo, poljoprivredni i financijski sektor, itd.), odnosno veće od 175.000.000 eura za projekte prometne infrastrukture.

Pragovi će se prema potrebi smanjivati, a izmjene se mogu očekivati u 2028. Države članice moraju imenovati i nadležno tijelo za praćenje ovog načela te redovito izvještavati Europsku komisiju u sklopu svojih dvogodišnjih izvješća o provedbi Nacionalnoj energetskog i klimatskog plana (NECP). Kako bi olakšala primjenu načela, Komisija će do 11. travnja 2024. donijeti smjernice kojima će se utvrditi zajednički opći okvir, uključujući nadzor te postupak praćenja i izvještavanja.

Primjena načela u RH
Zakon o energetskoj učinkovitosti u svojim izmjenama i dopunama iz 2021. godine navodi da će se u osmišljavanju mjera sektorskih politika primjenjivati načelo “EE1st”. Primjeri programa energetske obnove zgrada, koji su u nadležnosti Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, jedini su koje se može izdvojiti kao dobra praksa primjene ovog načela.

Temeljna odrednica tih program je prvo smanjiti potrebu zgrada za energijom zahvatima na vanjskoj ovojnici, a potom za tu smanjenu potrebu dimenzionirati sustave za opskrbu energijom. U narednom razdoblju, načelo će se morati primjenjivati i puno šire, a poseban izazov bit će ga primijeniti upravo u investicijskim odlukama u energetskom sektoru.

Projekt “Plug Energy Efficiency First In” - ENEFIRST+

Kroz projekte sufinancirane od strane EU-a, države članice mogu ostvariti pomoć u primjeni načela “energetska učinkovitost na prvom mjestu”. Jedan takav projekt je “Plug Energy Efficiency First In” - ENEFIRST+, u kojemu kao partner sudjeluje EIHP. “Cilj projekta je razviti praktične smjernice i prikazati primjere iz stvarnog života o provedbi ovog načela. Osim toga, ENEFIRST+ planira testirati resurse za osam slučajeva iz stvarnog života u četiri zemlje, uključujući Hrvatsku, i proširiti rezultate na 27 država članica. Izgradnja kapaciteta i angažman dionika kroz cikluse učenja jedna su od ključnih komponenti, a online platforma prikupljat će najrelevantnije informacije i resurse za praktičnu primjenu načela”, pojašnjava dr. sc. Vesna Bukarica iz EIHP-a, voditeljica ENEFIRST+ projekta.

New Report

Close