Energetska tranzicija prilika je za jačanje gospodarstva

Autor: PD VL native tim , 02. svibanj 2022. u 22:00
Foto: PD

Hrvatska ima sve preduvjete za uspjeh, ulaskom u euro i schengensku zonu postavila se u dobru poziciju da iskoristi puni potencijal zelene taksonomije EU.

Danas na gradove otpada dvije trećine svjetske potražnje za energijom i 70 posto emisije ugljika. Ovo predstavlja ogromne izazove, ali otvara i bezbroj prilika.

Prilika su svjesni i u E.ON-u, predvodniku zelene energetske tranzicije na europskom tržištu. Njemačka E.ON grupa jedan je od najvećih europskih vlasnika energetskih mreža i energetske infrastrukture te pružatelj inovativnih rješenja za kupce. Mogu se pohvaliti s 80 GW obnovljive energije spojene na njihovu elektroenergetsku mrežu i s 1,6 milijuna kilometara električne mreže.

Jedan snažan primjer održive tehnologije poput njihove postoji u Londonu. U GreenSCIES-u u Islingtonu je pametan energetski sustav koji međusobno povezuje zgrade za hvatanje i ponovno korištenje otpadne topline u stvarnom vremenu. Ovaj projekt ilustrira kako izgraditi rješenja po mjeri za različite industrije i poduzeća.

Također u Londonu, E.ON je ključni partner u projektu CitiGen. Elektrana na ugljen koja je bila postupno modernizirana posljednjih desetljeća te danas radi na principu geotermalne topline s ciljem smanjenja emisija za 30 do 50 posto od 2022. godine. CitiGen povezuje kućanstva i poduzeća u mrežu i isporučuje energiju za njih putem najsuvremenije tehnologije koja polako, ali sigurno postaje imperativ održivosti.

Moglo bi se reći, projekt po projekt – zelena tranzicija. Njemačka je danas primjer dobre prakse kada je riječ o korištenju solarne energije. Ona posjeduje čak 1000 puta više solarnih elektrana u odnosu na Hrvatsku. U izračunu, to je 50 više kućnih solarnih elektrana po stanovniku.

Takvim pristupom Njemačka je bliže postizanju cilja klimatske neutralnosti do 2050. kojeg je u okviru zelenog europskog plana EU postavila kao obvezujući cilj.

Foto: WESTEND61

Da bi se stvari zbilja kretale naprijed potrebno je sniziti trenutačnu razinu emisija stakleničkih plinova. U prijelaznoj fazi, kada je riječ o klimatskoj neutralnosti, EU ima ambicije već do 2030. smanjiti emisije za 55 posto.

Iako se mnogi busaju o prsa govoreći kako upravo oni mogu pomoći, rijetki to zbilja i mogu. Glavna konkurentska prednost E.ON grupe diljem Europe je njihovo dugogodišnje iskustvo suradnje s krajnjim kupcima i inovativnost proizvoda i rješenja kojima doprinose energetskoj učinkovitosti svojim kupcima. To vodi povjerenju, što na koncu rezultira s godišnjom instalacijom oko 50000 solarnih elektrana koje bivaju instalirane na krovovima obiteljskih kuća, a ovaj “trend” uspješno nastavljaju i na hrvatskom tržištu kako za poslovne kupce tako i za kućanstva.

27

milijardi eura E.ON grupa planira uložiti diljem Europe do 2026.

“Vodeća smo kompanija u Hrvatskoj za projektiranje i izgradnju sunčanih elektrana za kućanstva i poslovne subjekte po principu ključ u ruke nudeći i modele financiranja za poslovne subjekte. Naši solarni sustavi omogućuju neovisnu, ekonomičnu i održivu opskrbu energijom. Izazovi energetske tranzicije te obveza dekarbonizacije i smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima zapravo predstavljaju izuzetnu poslovnu priliku”, rekao je predsjednik uprave E.ON Hrvatska Andreas Rörig.

Kako dodaje Rörig, što brže društvo napreduje prema klimatskoj neutralnosti, to su njihovi proizvodi i usluge tržištu potrebniji. Energetska industrija postala je ključna u rješavanju najvećeg izazova čovječanstva u 21. stoljeću.

U E.ON-u kupcima i partnerima pomaže se povećati proizvodnju ili uštedjeti energiju, uz smanjenje emisije CO2. Između ostalog, rade na razvoju novih korisničkih rješenja upravo zato što su njihovi ciljevi kompatibilni s klimatskim ciljevima. Održivost i jest u središtu njihove cjelokupne strategije, gdje su održivost, digitalizacija i rast stupovi njihove razvojne strategije. Ustvari svi bi trebali ulaganje u solarnu energiju gledati upravo kao strategiju – osobnu.

Hrvatska ima sve prave preduvjete za uspjeh, ulaskom u euro i schengensku zonu postavila se u dobru poziciju da iskoristi puni potencijal zelene taksonomije EU.

E.ON posjeduje distribucijske mreže diljem Europe i duboko razumije ove izazove. Poslujući na 15 europskih tržišta s različitim uvjetima i u različitim fazama tranzicije, E.ON može donijeti puno iskustvo grupe o tome kako se najbolje nositi s izazovima na uspješan način. Takav pristup sigurno može pomoći i Hrvatskoj.

E.ON Grupa planira uložiti 27 milijardi eura u svoje poslovanje diljem Europe do 2026., a donosi ogromno iskustvo i know-how pristup kako bi Hrvatskoj pomogao da ostvari svoje ambicije i potencijal. Hrvatska bi mogla značajno ubrzati energetsku tranziciju koja bi omogućila brži prijelaz s fosilnih goriva na održivu energiju čije će benefite razumjeti i krajnji kupac.

80

GW obnovljive energije spojene na E.ON elektroenergetsku mrežu

Benefiti za hrvatske građane bili bi neminovni. Ulaganje u solarne elektrane dugoročno može rasteretiti i obiteljski dohodak, zato što time svako kućanstvo koje se odluči na solarnu elektranu postaje neovisno i slobodno od promjena cijena na energetskom tržištu.

Kratkoročno se može očekivati 75 posto manji trošak, a povrat investicije za prosječnu obiteljsku kuću u Hrvatskoj očekuje se kroz 6 do 8 godina, nakon čega elektrana počinje svome vlasniku donositi dobit.

To su neki od benefita koji nisu toliko prepoznati, a najspominjanija činjenica o solarnoj energiji je da ona predstavlja čist, zeleni izvor energije. Solarna energija izvrstan je način za smanjenje ugljičnog otiska jer ne ispušta nikakve stakleničke plinove i nije izvor zagađenja, a osim što je potreban izvor čiste vode za funkcioniranje, ne koristi apsolutno nikakve druge resurse. Stoga je sigurno i ekološki prihvatljivo.

Ipak, kupci su još uvijek u nedoumici zašto je solarna energija dobra, a ne znaju ni gdje dobiti informacije. Mnogi ne znaju da je solarna energija samodostatna, a postavljanje solarnih panela na krov siguran je i jednostavan put za pridonošenje održivoj budućnosti. Tradicionalna električna energija uvelike se oslanja na fosilna goriva kao što su ugljen i prirodni plin.

Oni ne samo da su loši za okoliš, već su i ograničeni resursi, a između ostalog riječ je i promjenjivom tržištu na kojem se cijene energije mijenjaju tijekom dana. Ugradnjom solarnih elektrana smanjuje se i rizik od visoke promjenjivosti i cjenovnih šokova energenata. Ulaganjem u 4kW solarni sustav, koji je najčešći izbor kod instalacije kućnih solarnih elektrana, može se jednostavno zaštititi od nepredvidivih povećanja cijena komunalnih usluga i uživati u jeftinoj struji cijeli dan – sunce nikada neće povećati svoje cijene i daje energetsku sigurnost.

Nakon što ste postavili solarne panele na krov, tehnički ste dosegli energetski neovisni status. Sustavi za pohranu solarnih baterija mogu također pomoći u pohrani električne energije za noćne i kišne dane. Donijeti odluku o energetskoj neovisnosti je prvi korak, drugi je pronaći pouzdanog i stručnog partnera kao što je E.ON koji će tu odluku provesti u djelo prema principu “ključ u ruke” od savjetovanja do instalacije i puštanja elektrane u pogon, a za poslovne korisnike osigurati i financiranje.

* Sadržaj omogućio E.ON

organizator
Generalni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close