‘Elektronske cigarete su sofisticirana tehnologija, a ne duhanski proizvod’

Autor: Darko Bičak , 05. ožujak 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Riječ je o biznisu koji ima i velik izvozni potencijal te zapošljava petstotinjak ljudi. Uloženo je puno u razvoj ovog posla, a sad nas žele ograničiti, kaže Saša Lončar.

Hrvatska mora usvojiti EU direktivu o duhanskim i srodnim proizvodima, a u što se krenulo prošlog tjedna. Iako nije bilo posebnih prigovora na dodatno ograničavanje pristupa duhanskim proizvodima, pravu pomutnju je izazvala najava da će se izjednačiti duhanski proizvodi i elektronske cigarete. Naime, radi se o elektronskim napravicama, tzv. osobnim isparivačima koji rade na principu pare.  

Posebno su rezignirani u Udruzi korisnika osobnih isparivača – CROHM u kojoj ističu da prijedlog ugrožava stotine tisuća bivših pušača i zatvara na stotine radnih mjesta. "Vladin prijedlog izlazi iz okvira europske direktive jer potpuno izjednačava osobne isparivače i duhanske proizvode čime bi se 200 tisuća bivših pušača moglo vratiti cigareti, a zatvoriti preko više od 500 radnih mjesta u Hrvatskoj. Bitno je napraviti razliku između proizvoda namijenjenih pušenju kao što su cigarete, biljni proizvodi i vodene lule te onih odvikavanju od pušenja poput elektroničke cigarete i bezdimnih duhanskih proizvoda. Isti zakonski tretman ovih proizvoda, naveden u prijedlogu zakona, implicira da su oni jednako štetni za ljudsko zdravlje za što nema znanstvenog uporišta", kažu u CROHM-u kojem je na čelu Filip Tokić.

Da bi primjena predloženog zakona mogla napraviti značajnu štetu poduzetnicima koji nemaju nikakve veze s duhanom slaže se i Saša Lončar, direktor tvrtke Virginia White, a široj javnosti poznatiji kao jedan od osnivača HG Spota. "Mi smo najveći distributer osobnih isparivača na hrvatskom tržištu, a to je biznis koji ima i velik izvozni potencijal. Uloženo je puno novca u razvoj ovog posla, a sad nas žele ograničiti. Najgore je što vjerojatno autori ovog prijedloga uopće ne znaju o čemu se radi. Kakve veze ovi elektronski uređaji imaju s duhanskim proizvodima? Tu se miješaju kruške i jabuke. Sva relevantna svjetska istraživanja kažu da se radi o proizvodu koji je 95 posto zdraviji od klasičnih cigareta. O njegovim prednostima se čak može pročitati i na stranicama Ministarstva zdravlja Velike Britanije", kaže Lončar čija grupa zapošljava stotinjak radnika.

Dodaje da ne vidi kako će građani uopće znati za ovakav proizvod ako je stavljen u isti koš s duhanom te mu je zabranjeno reklamiranje i svaka vidljivost u trgovinama i na webu. Značajni igrač na tržištu je i tvrtka Elda iz Nove Gradiške koja je vodeći svjetski proizvođač e-tekućine za punjenje elektronskih cigareta. Sama zabrana u Hrvatskoj njih neće bitno pogoditi jer oni posluju u čitavom svijetu. Potražnja za njihovim proizvodima raste, a zbog zahtjeva tržišta je lani otvorena i nova tvornica vrijedna 25 milijuna kuna. "S obzirom da naše proizvode izvozimo u više od 70 zemalja diljem svijeta, svako nam je tržište jednako važno. Sve naše kupce jednako cijenimo, nastojimo im ostvariti sve želje i isporučiti robu u najkraćem mogućem roku. Najveća prodaja naših proizvoda se bilježi na tržištima Njemačke, Engleske, Francuske, Italije, Švicarske i SAD-a", kazala je za Poslovni Daria Marenić, menadžerica u obiteljskoj tvrtki Elda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close