Ekonomski slobodniji od Slovenije, ‘štekaju’ nam sudovi

Autor: Sergej Novosel Vučković , 10. rujan 2020. u 21:59
Hrvatskoj nužne strukturne
reforme za učinkovitije i neovisnije pravosuđe, te fleksibilnije radno zakonodavstvoGRGO JELAVIĆ/PIXSELL

Najbolje stojimo u regulatornoj slobodi pri pokretanju poslovanja (93%), najlošije u neovisnosti pravosuđa i nepristranosti sudova, gdje. smo i pali

Hrvatska je ekonomski slobodnija od Slovenije, Poljske i Srbije, slična je Francuskoj i Mađarskoj, s manjim pomacima sustigla bi Italiju, a s ambicioznijim reformama i Češku i baltičke zemlje. Sad je 61. u svijetu, sa skorom od 74%, što je skok za 22 mjesta u desetak godina, prema godišnjem izvještaju Economic Freedom of the World, kanadskog Fraser Institutea. Hrvatski partner ovoga think tanka, Centar za javne politike i ekonomske analize (CEA), navodi da se rezultati odnose na stanje javnih politika do kraja 2018., drugim riječima nisu obuhvatili lanjske poteze Vlade, kamoli ovogodišnje intervencije s potporama poduzetnicima radi ublažavanja sloma zbog utjecaja Covida-19.

“U dvije godine vidljivi su umjereni pomaci u povećanju regulatorne i monetarne slobode, dok su niska radna sloboda i niska vladavina prava i dalje glavni strukturni problemi, ako se izuzme rašireni trend velikih javnih potrošnji”, navodi CEA. Najbolje stojimo u regulatornoj slobodi pri pokretanju poslovanja (93%), najlošije u neovisnosti pravosuđa i nepristranosti sudova, gdje smo i pali… Nešto bolji su i zaštita vlasničkih prava, kreditiranje privatnog sektora… “Prioriteti za povećanje ekonomske slobode su strukturne reforme za funkcionalnije i neovisnije pravosuđe, fleksibilnije radno zakonodavstvo, flat tax porez na dohodak”, opažaju iz CEA-e.

Komentirajte prvi

New Report

Close