Ekonomski institut: Niti u 2014. neće biti gospodarskog oporavka

Autor: Ana Blašković , 29. siječanj 2014. u 14:04
Thinkstock

Glavni rizici za prognoze su dubina i brzina provođenja reformi za konsolidaciju javnih financija.

Niti u 2014. neće biti gospodarskog oporavka, a bude li rasta izvoza i investicija zbog europskog oporavka rast bi iduće godine mogao dosegnuti jedan posto, nanovije su prognoze Ekonomskog instituta.

"Izostanak oporavka posljedica je strukturnih slabosti gospodarstva koja se rješavaju sporije od očekivanja te pretpostavke osjetnog smanjenja domaće potražnje zbog fiskalne konsolidacije. U idućoj bi godini jačanje europskog gospodarstva te učinci fiskalnih i strukturnih reformi za koje se očekuje da će se poduzeti ove godine, trebali potaknuti postupan oporavak", stoji u najnovijoj publikaciji Croatian Economic Outlook Quarterly.

Glavni rizici za prognoze su dubina i brzina provođenja reformi za konsolidaciju javnih financija. U slučaju odgodemoguće je da pad potrošnje bude manji od očekivanjam, ali uz slabljenje perspektiva budućeg rasta. S druge strane, provedba reformi nosi rizik socijalnih tenzija; iako masovne uindustrijske akcije nisu vjerojatne, njihova mogućčnost mogla bi usporiti ili blokirati provedbu reformi, upozoravaju iz Ekonomskog instituta.

Komentirajte prvi

New Report

Close